29.11.09

Julbord, julbord och julbord...

Har varit en lååååång dag idag. Plockat mossa, pysslat, varit på tomtepromenad och julmarknad i Vessigebro och som lovat tog jag en 2:a sväng till Gits Gård för att komplettera med lite julbords bilder. Därefter hem. hänga tvätt, laga mat, läsa saga och natta barn. Från Tv-rummet låter det nu som om "gubben min" redan är hos Jon Blund ZzzzZzzzZzzz så dags att blogga. Git och kocken David stämmer av det sista detaljerna, snart kommer gästerna. Och så här fint blev det när maten så äntligen var på plats!
Den som läste min blogg igår kanske mins att jag utlovade en "före och efter bild" ur kocken Davids perspektiv dvs genom köksluckan...Och vad säges om den här utsikten (och Anna Spång, du ser fantastisk ut i ditt krögarförkläde, jag lovar :)!
Så sänkte sig mörkret över den Halländska landsbygden och änne ett julbord är serverat på Gits Gård. Nu kommer jag nog att ta "blogg paus" ett litet tag framöver för det är endast två dagar kvar tills min älskade "gubbe" Leif läggs in på Spenshult för sin höftledsoperation och det är mycket som ska hinnas med innan dess. Det kommer att bli en tuff tid och jag räknar med att jag får vara ensam med barnen i närmare en vecka, hu hemska tanke - jag har aldrig varit ensam med barnen en så lång period! Sköt om er härliga läsare och håll ut, jag är snart tillbaka med nya händelser från Halland. Och du Git, om Leif fixar det (lite tveksam) så ska vi försöka komma och njuta av ert läckra julbord innan säsongen är slut...

Tomtepromenad i Vessigebro

Idag var det äntligen dags för den årliga "Tomteprommenaden" i Vessigebro. I Ätrasalen samlas lokala hantverkare och företagare och bjuder på julmarknad enligt tradition. Den som vill kan gå en tipsprommenad runt i byn och i år kunde vandrarna åtminstonde glädjas av att regnet inte stod som spön i backen.
Här träffade jag på Claire på Farmhouse som ställde ut sina tvålar, allt tillverkas för hand i lantlig engelsk stil. Naturtvålen tillverkas av enbart naturliga ingredienser som kommer ifrån växtriket såsom kokos fett,oliv olja,solros olja,bivax,odlade palm olja,käll vatten,natrium hydroxid ,kryddor, örter och äkta eteriska oljor. Tvålen får ligga och mogna en månad innan den är färdig att använda. Det doftade underbart, ja t om visitkortet jag fick doftade av honung och örter...Bland sortimentet hittade jag Honey, Almondy, Herbs United, Country Rose, Pine Forest och Lavender Fields...Vill du veta mer om Farmhouse och Claires underbara tvålar mm så klicka på bilden ovan men glöm inte bort att återvända till "Lycka i Halland är..."
Charkdelikatesser från Gudmundsgården utanför Slöinge.

Liselotte och dottern Parama från Sörby naturhälsogård pratade bl a slow food men hade också nyttig och smarrig chocklad...
Här hade vi två kreativa tjejer Louise och My som bakat kakor och annat smått, men det som imponerade mest på mig var deras CD-skiva "Is it true?". På med hörlurarna och dröm om min förvåning när tonerna av min absoluta favoritlåt klingade ut "Gabriellas sång"...Kan det bli bättre än så? Inhandlade en skiva och sitter i skrivandets stund och njuter till Mys härliga sång. Vilken tallang ni har tjejer, ni kommer att gå långt!
Moa köpte ett handgjort ljus av de här tjejerna som representerade ungdomsorganisationen UF. Pengarna går till välgörenhet i Sydafrika, ett projekt som hjälper aidssjuka. I kväll ska det tändas ljus...
Även räddningstjänsten var på plats och visade stolt upp sin nya Fip-bil (Fip=första insats person). Den som har jourtjänst på de mindre brandstationerna som i Vessigebro ska numera köra denna Fip-bil dygnet runt, på så vis kan brandmännen rycka ut på larm utan att först behöva åka till brandstationen och på så vis vara först på plats och undsätta. Och den som vågade fråga brandman Lars Loric fick så klart provsitta...

28.11.09

Mossa och pyssel...

Dottern Moa och jag gav oss ut i skogen för att plocka mossa till diverse ljusdekorationer, korgar och inte minst till Moas tomtelandskap. Tro det eller ej men jag är lite pysslig och jag har gått floristkurser för många år sedan. Dags att "damma av" kunskaperna för jag ville göra en korg till grannfrun Gun som tack för att hon snällt ställer upp och passar Moa då och då. Korgen hittade jag på Överskottsbolaget, växter lite här och där och en massa fint pyssel på Gödastorps Grönt.

Men först var det alltså dags att plocka mossan, otroligt så många olika sorters mossa det finns för att inte tala om hur många kryp där bor...och de får man som bonushusdjur, som om de vi redan har inte räcker till!


Sedan var det bara att ta över TV rummet och sätta igång. Vad tyckes? Inte så illa av någon som inte har pysslat med växter och grönt på minst 15 år! Men så har jag fantastiska bloggvänner så som "I mitt gröna hjärta" som inspirerar mig!

Julen har kommit till Gits Gård

Idag ringde vännen Git Spång som driver Gits Gård strax utanför Falkenberg. Git hade panik för i kväll har de första julbordsgästerna men de hade helt glömt att informera om julborden på sin hemsida och inga julbilder hade hon heller...Sagt och gjort, jag skull ändå till Thuressons gårdsbutik i Glommen för att inhandla entrecote till middagen så tog familjen och kameran med mig och svängde förbi Gits Gård. Git kom in på gården just som vi klev ur bilen, hon hade varit och inhandlar fler tomtar och dekorationer...Git har en stor passion för tomtar...
Och strax var Git på Språng, "jag älskar tomat" , wups "tomtar" skulle det ju vara, så är det, sa Git som hon pyntade och dekotrerade i restaurangen. Jag tog några bilder men kunde dessvärre inte stanna tills maten kom fram. Dock tillräckligt länge för att Gits kock David skulle bjuda på en härlig lunch, pasta med räkor och marulk. Stort TACK David, det smakade mums mums!
Den är charmiga tomten fastnade jag för, den är lite som hämtad ur en sagovärd.
Just som det var dags för oss att åka vidare fick jag den här idén, att fotografera julbordet från "kocken Davids perspektiv" dvs genom matluckan! Så, jag har lovat Git att komma tillbaka i morgon söndag för att ta den här bilden några minuter innan gästerna kommer kl 15. Det blir lite som före och efter.
Den här fina trädkojjan har Gits man Viggo byggt klart lagom till julbordssässongen så att även de yngre gästerna som den här lille killen, ska känna sig välkomna till Gits Gård och ha sin egen lilla vrå att gå till...
Är han inte gullig, man smälter ju! Och den här gången var det inte jag utan Git och Viggos dotter Anna Spång som höll i kameran och fångade den här lilla munspelaren! Vilken fantastiskt fin bild du tog!

21.11.09

November i Halland = dystert & grått. Dags att minnas...

Halland i november har inte mycket färg men dock flera nyanser av grått, mörkgrått, ljusgrått, bara grått också regn & dis så klart!Träden har tappat de flesta löven och ljuset lyser med sin frånvaro. Det är råkallt och regn, regn, regn...
Det är nog den tråkigaste månaden på året, så dags att plocka fram ljusa minnen från året som gått.
Vad går väl upp emot när de första vårtecknen letar sig upp genom snön, som de här snödropparna som kameran fångade i februari.
Varje sommar säger jag att nu räcker det med vårlökar, jag ska inte köpa fler nu. Men när hösten kommer kan man bara inte låta bli att frossa i alla dessa underbara lökar. Krokusar är en favorit som jag till familjens stora förtret petat ner nästan över allt i gräsmattan. När det tittar upp på våren blir jag "blomster polis" och vakar som en hök över varje liten blomma. Min sambo tycker nästan jag går till överdrift när jag sätter upp små pinnar och tråd runt de mest utsatta stackarna....
En och annan vårpromenad i skogen barkom huset blir det också och vad slår känslan av att gosa mot kinden med de första ulliga knopparna från vide...Det är lycka det!

Vår dotter är en äkta "mys ryttare". Hon tycker bara om att rida när det är vackert väder och hon kan njuta med alla sinnen. Så, när snön har smält och vårsolen tittar fram är det dags att "damma av" ridkläderna och ta sig till stallet. Hon rider oftast med grantjejen Parama på Sörby naturhälsogård. De har 3 ljuvliga fjordingar och det finns gott om ridstigar och öppna marker i landskapet runt gården. Så bär det iväg på årets första vår rytt och jag traskar med och tar in vart enda doft och ljudet av skogen som vaknar till liv efter vinterdvalan. Det är verkligen något magiskt med att gå i skogen när vårljuset silar ner mellan granarna.
Inte långt från vårt hus ligger det en stor ek kulle och hit kommer vi varje vår när vitsipporna slår ut. Vi packar picknick korgen och ger oss iväg. Det är en liten bit att promenera över åkrar men det är värt vart enda steg.
Också plockar vi fångvis med vitsippor som vi tar med hem och delar med oss av till grannar, släkt och vänner. En och annan rot har det också följt med genom åren och dem har jag planterat bakom huset nedanför rhododendron buskaget och nu sprider de sig och sträcker ut sig som en matta av vita blommor.
Nästan som taget ur filmen med Ronja Rövardotter som springer i vitsippsskogen och vrålar sitt vår tjut! Det är väl ungefär så här man känner det när man äntligen kan hänga undan vinterkappan och få lägga sig på rygg i backen och "lapa sol". Den här bilden bjuder jag på för jag tycker den är så härlig!!! Vi borde nog alla stanna upp lite oftare och göra lite "barnsliga" saker.

Så är det dags för lön blomningen, till många allergikers stora förtret men vackert är det! Och det drar till sig en otrolig mängd bin, man hör på långt håll hur det surrar. Vi har några lönnar bakom huset och jag jag älskar att sitta på verandan och lyssna på bina...


De amerikanska blåbären går också i blom i samma veva. Mycket jobb för bina som ska pollinera alla dessa små blommor så att vi på sensommaren ska få njuta av bären. Jag har aldrig sätt så mycket blommer för att inte tala om bär som vi fick i år. Det måste ha varit flera hundra bär per planta och barnen kunde äta fil med färska bär varje morgon i nästan en månad.

Lilltjejen Moa älskar allt vad småkryp heter. Hon samlar på maskar, sniglar, skalbaggar, gråsuggor, tja allt som kryper, kräl och surrar som den här humlan hon lyckats fånga i sin burk. Humlan fick senare friheten tillbaka och surrade glatt iväg i bland vitsipporna.

När studsmattan åker fram (åker och åker förresten, enligt min sambo är det förknippat med en hel del jobb och en eller annan öl brukar det också bli..) Då är det vår! Vi brukar ta fram en massa kuddar, filtar och täcken och lägga oss på studsmattan någon stjärnklar aprilnatt för att titta på stjärntecken och har man tur kan man även få se ett eller annat stjärnfall.

Vår familj har en årlig tradition. Runt den 1:a maj åker vi alltid på tur i Åkulla bokskogar. Boken är så fiffigt konstruerad att det är dygnets ljustimmar som styr när bladen spricker ut och inte temperaturen för årstiden. Därför är det alltid lika magiskt vackert att skåda den skira grönskan i bokskogarna runt den 1:a maj. Turen i bokskogen avslutar vi på Sveriges mesta fårfarm, Öströö fårfarm. Den moderna fårfarmen drivs sedan 1987 av paret Kristian och Jeanette Carlsson. På gården och dess ägor stormtrivs ca 550 tackor av rasen gotlandsfår. Här kan man åka på fårsafari, en kul och lärorik upplevelse för alla åldrar. Kristian är en karismatisk och rolig guide som har mycket att berätta och med på turen är alltid någon av gårdens vallhundar. Här bor även en besättning highland cattle. Dessa coola och till synes oberörda lurviga djur smakar därtill föträffligt gott på grillen. Rekommenderas varmt!


När safarituren är slut kanman slå sig ner i café fårhagen och bara njuta av naturen, fågelsång och den goda maten. Här serveras allt i riktiga korgar med rutig duk, precis som man förväntar sig på en picknick. Det har hänt att vädret bjudit på regn och rusk men då kan man krypa in i den underbara brännvinskällaren. Öströö fårfarm har hela kedjan från ett ekologiskt lantbruk med fåruppfödning med ett eget slakteri till förädling, försäljning och café med restaurang. Även hantverk med fårskinn som fokus finns på gården.

För barnen finns det en hage med dilamm som man får gå in och kjela med! Jag kan verkligen rekommendera er att ta en sväng runt Åkulla bokskogar och avsluta med ett besök på Öströö fårfarm runt den 1:a maj varje år. Och har du inte lust att vänta tills dess tycker jag att ni ska besöka Öströö fårfarms fina hemsida och läsa på om allt trevligt som händer där nu före jul.