4.7.10

Äkta Halländsk Flädersaft...

Välkomnade dagens väderomslag och passade på att sätta ett par satser med äkta Halländsk Flädersaft a la Kullaberg (plockade fläderblommorna där under morgonpromenaden). Mina egna fläderbuskar är fortfarande för små för att ge något.


Förra året satte jag en blodfläder (Sambucus nigra 'Black Lace'), en nyhet och efterlängtat komplement i floran på tomten. Blodflädern är en robust sort med exotiskt utseende liknande japanska lönnar. Ljusrosa, citrondoftande blommor. Den ska ge rikligt med blommor och svarta bär och en svagt rosa saft. Längtar!


Saften gjorde jag på min mormor Gunhilds gamla recept dvs.

55 klasar fläderblommer
4 kg socker
4 citroner
100 gr citronsyra
4,5 liter vatten
Man kan smaksätta med kanelstång eller som jag gjorde idag men vanilj stång.

Gör så här:

1. Klipp bort de gröna stjälkarna och tvätta citronerna (jag skalar dem, vill inte riskera besk smak) och skiva dem tunt.

2. Varva fläder, citron och socker i en stor hink.

3. Koka vatten och tillsätt citronsyra och rör om, häll sedan vattnet i hinken med flädern.

4. Låt stå kallt i ca 4-5 dagar. Rör om då och då.

5. Sila och häll upp på väl rengjorda flaskor.

Jag rekommenderar att man förvarar saften på mörka flaskor och kallt. Vill man ha saft en längre tid kan man med fördel frysa in den i burkar/flaskor eller tillsätta 3 kryddmått Atamon.

Om ett par dagar ska jag sätta två nya satser med saft och då kombinerad med en eller två andra spännande sommarsmaker...


3 kommentarer:

 1. Vilka vackra bilder, blev genast inspirerad att fixa flädersaft fast det inte är någon favorit hos mig.

  SvaraRadera
 2. Väntar på att de ska börja blomma här också...
  //Johanna

  SvaraRadera
 3. låter ljuvligt gott & ser smarrigt ut Anna! har hört att detfinns en buske som är lik fläderbäresbusken men som är giftig, är det nåt du känner till? hur vet man att det är just en riktig fläderbärsbuske? Kram & hej, Tiina

  SvaraRadera