19.9.10

Giftig rackare...

Gräsulv (Macrothylacia rubi)
Vi har hittat många vackra fjärilslarver de senaste veckorna och den här håriga saken är larven till en Gräsulv (Macrothylacia rubi) som är en ädelspinnare (en brun mal). Googlade på den och fick till min förskräckelse reda på att den är GIFTIG! Faktum är det finns flera giftiga arter bland just nattfjärilarna och det är oftast de kraftigt håriga som är giftiga. Håren står i förbindelse med giftproducerande minikörtlar Håren bryts lätt vid beröring och fastnar i skinnet.

Ett 35 årigt mysterium är nu löst. Jag fick nämligen som liten kliande och kraftiga rådnader när jag tog i just en hårig larv. Har hela mitt liv trott att jag varit allergisk mot dem men det var således giftet som min hud reagerade på :)

Större (Allmän) Snabelsvärmare, Deilephila (Pergesa) elpenor

Den här larven höll vi på att cykla över häromdagen, den är helt ogiftig och ska bli en Större (Allmän) Snabelsvärmare, Deilephila (Pergesa) elpenor. En färgglad svärmarfjäril som kan bli upp till 6-8 cm . Jag hade inte en aning om att det finns så många stora och vackra nattfjärilar i Sverige.


2 kommentarer:

  1. Tack för att du löste vårt mysterium också. Jag kunde först inte komma på vad som gett både mig och den 5-årige sonen kliande utslag på händerna.

    Det tog ett tag innan jag började misstänka larverna, särskilt eftersom utslagen inte kom förrän flera dagar efter att vi hanterat dom. Men när jag fick se ditt bloginlägg och bilden på gräsulvslarven inser jag vad som hänt.

    /Linus

    SvaraRadera
  2. Tusen tack för ditt inlägg. Säger som andra tack för att du löst vårt problem. Blir blad eller pinnar i fortsättningen. För att låta dem bli påkörda är inte alternativ.
    Hälsningar från Norge.

    SvaraRadera