29.9.10

I ur och skur...


Vår dotter Moa har i hela sitt 7-åriga liv haft problem med att hålla "tätt", dag som natt, dygnets alla timmar så läcker hon. Vid 3-års ålder tog jag upp det med sköterskan på barnavårdscentralen men de sa att vissa barn är senare än andra med att bli torra så vi kämpade vidare.

Det blev aldrig bättre. Vi har alltid fått packa med oss en massa extra byxor när vi ska någonstans och storleken på blöjjorna för natten blev allt större i storlekarna.

Moa själv fick insikt om sitt problem vid 4-5 års ålder och det blev mer och mer "pinsamt" att andra barn såg att hon läckt. Moa har alltid hävdat att hon inte känner att hon är kissnödig...Hur är det möjligt?

Riktigt illa blev det när hon började i förskoleklass med fler elever och färre pedagoger. Moa sa allt oftare att hon ville byta namn. Det var en signal och till slut berättade hon att andra och äldre elever retade henne och att hon fått smeknamnet Moa Toa...Hon är en tuff tjej så än tror jag inte det påverkat hennes självkänsa eller självförtroende men det måste fångas upp i tid.

Moa ville ha extra byxor med sig i samma färg och sort så vi fick köpa tre par blå, tre par bruna, tre par grå etc så att hon alltid hade 2 par lika dana med sig i reserv. Då syntes det i varje fall inte att hon varit och bytt. Två par vinteroveraller, tre par överdragsbyxor, tja allt fick vi ha i 2-3 uppsättningar och tvättmaskinen går varm. Bäddmadrasser, kläder, täcken, filtar, dynor...

Vi sökte gång på gång hjälp hos alla möjliga läkare och jag var nästan villig att ge upp när vi i våras fick kontakt med läkaren Nils-Östen i Falkenberg. Den mannen är en gåva från ovan! Han LYSSNADE på Moa. Han kunde snabbt konstatera att Moa lider av Daginkontinens och att blåsa aldrig fått chansen att växa och att hon inte hade en "festblåsa" efter som hon småläckt dygnet runt i hela sitt liv.

Vi fick tid hos urologen i Halmstad där vi fått komma på flera återbesök. Man har med ultraljud scanat blåsan för att mäta mängden urin och hon fick medicin "Diropan" som ska hjälpa henne att lugna den "oroliga blåsan". Schema för regelbundna toalettbesök som vi ivrigt delat med oss av till skol- och fritidspersonal. Vi har äntligen sett små förbättringar. Moa kan nu hålla sig torr under ett kortare besök i stan om man regelbundet påminner henne om toalettbesök.

Nätterna är hopplösa. Moa kan kissa 3-4 gånger per natt, det är rena rama tortyren för alla. Förstörd nattsömn och alla dessa byten av sängkläder mitt i natten. Nattblöjja storlek STOR har blivit räddningen.

Men idag är det en STOR dag för Moa har fått ett natt larm!
En liten censor placeras i en binda i trosan och den skickar vid minsta tendens till fukt en signal till en väckarklocka som väcker Moa när det är dags att gå på toaletten under natten. Klockan i sig kommer inte att bota Moa men hjärnan kommer inte att vilja höra den där signalen varje natt utan sänder med tiden signal till blåsan att hålla sig.
Nu ska här tränas med nattlarm i ett par veckor och sedan är det dags för återbesök hos underbara Nils Östen!

Nu håller vi tummarna och kanske urinet!

Annars funderar jag snart på komplementär medicin. Ann på Andrum har flera gånger sagt att hon verkligen vill hjälpa Moa.

1 kommentar:

  1. Oj, så jobbigt för Moa och för er förstås, håller tummar och tår för att larmet ska fungera.
    Ha nu en skön helg med start idag!

    SvaraRadera