13.10.10

Säsong för nyponsylt...

Solen skiner denna underbara höstdag och det är hög säsong för nyponen. Dags att skörda och göra nyponsylt och nyponmarmelad! Det tar lite tid men det är väl värt besväret.

Underbart gott på scones, till havregröten, till en lite lyxigare helgfrukost, på ostbrickan eller varför inte servera som mingelsnacks med färskostcréme på pepparkakor!

Recept på nyponsylt

1 kg nypon = 500 gr urkärnade
375 gr socker (testa gärna farinsocker eller mörkt socker)
1 dl inläggningsättika
2 1/2 dl vatten
1 stk vaniljsocker
1/2 tsk attamonpulver eller 1 tsk flytande

Ta bort "blomfnas" och skaft. Skär nyponen itu och ta bort kärnorna (använd handskar om du har ont av att det kliar eller en tesked). Skölj nyponen noga. Koka socker, ättika och vatten till en lag och koka nyponen däri ca 15-20 minuter. Skumma av och tillsätt attamon och vanilj. Häll sylten i varma glas (parafin och bind över) och sätt på lock. Förvara sylten svalt.

2 kommentarer:

  1. Du är då för flitig!

    SvaraRadera
  2. Terapi Mita hi hi hi:) 4:e dagen på min detox, äter bara "grönt", dricker bara nyttigt, motion och frisk luft. Mår kalas!

    Ni har väl gott om nypon på Öland?
    Kramar

    SvaraRadera