22.11.10

Vintage - samvetshandel?

Genast kom köpsuget och det var så nära att jag tryckte på "lägg i varukorg" knappen. MEN så kom jag ihåg att jag senast i helgen lovat mig själv att inte följa med vågen och impulshandla en massa onödiga "söta ting" inför julen i år.

Kikade runt på lite olika företagsbloggar inför kvällens kurs i just företagsbloggande som jag skulle hålla för ett glatt gäng tjejer i Laholm. Hittade då bland annat denna otroligt söta lite "off white" klocka med texten "I takt med tiden"House of Linnea - Country Living.

Jag har ju en ca 12 år gammal väggklocka som fungerar utmärkt. Varför då köpa en ny klocka som ska se ca 60-70 år gammal ut? Jo, därför att handeln manipulerar oss och rider på vågen av "samvetshandel". Vi ska behålla saker längre, slita ut dem, köpa begagnat mm för att skona miljön och våra naturresurser. Men, då skapar handeln saker som ska se gamla "vintage" ut och får oss att köpa zink burkar med änglar på, spruckna blomsterkrukor, trä byttor för att inte tala om alla "vintage look" julgransdekorationer mm.

Är det inte svårare än så att spela hjärnan ett spratt och lura oss konsumenter till ännu ett rekordkonsumptionsår?

3 kommentarer:

 1. Kunde du hålla dig ifrån att handla då?
  Jag tänker faktiskt på varje sak jag håller i handen om jag verkligen behöver detta och oftast så lägger jag tillbaka det om det inte handlar om råvaror förståss =)

  SvaraRadera
 2. Jag handlade INTE den. Idag när jag var på ICA MAXI var där många frästelser oxå men jag tänkte hela tiden, jag ska inte, jag ska inte, jag ska inte....Lyckades bra!

  SvaraRadera
 3. Det där hade jag inte tänkt på men då sant. Vintage som köp och släng, det är ju det det blir till i stället för att faktiskt återanvända det gamla. En mycket god poäng.
  När det gäller adventstöket, städa och gardiner, ikväll.. hoppas jag får lite glögg efteråt jag också. Ha en fin första adventshelg :)

  SvaraRadera