31.3.10

Adrenalinkick på Varbergs Teater

Vilken adrenalinkick! I går kväll var jag inbjuden av den anrika Varbergs Föreläsningsförening att framföra min föreläsning - "Halländska på Ryska äventyr" i en helt fantastiskt lokal, nämligen Varbergs Teater.

Trots att föreläsningen började kl 19 var det en ordentlig kö som väntade i biljettkassan redan när jag kom kl 18.

Jag hade aldrig tidigare varit i Varbergs Teater, än mindre hållit föredrag i Varberg. Så otroligt vacker teater och vilken atmosfär. Det blev som en nostalgisk resa för mig, kändes som om jag kom "hem till den kulturella miljön" i St. Peterburg. Mysigt, magiskt och ro givande. Innan min föreläsning passade jag på att njuta av stämningen och ta några bilder av interiören allt medan åhörarna satte sig till rätta.

Varbergs Föreläsningsförening grundades 1897 och har sedan dess oavbrutet förmedlat kunskaper genom föreläsningar i Varberg och är den Föreläsnings Förening i Halland som har flest besökare, de snittar på ca 241 besökare per föreläsning. Inte illa med tanke på att Varbergs Teater endast har 315 platser!

Varbergs Teater är utrustad med mycket bra teknik och på plats var deras duktiga och hjälpsamma tekniker för att visa mig till rätta och få igång min teknik. Han och föreningens ordförande Lars Danielsson bjöd även på en kopp kaffe och intressant pratstund bakom kulisserna innan det var dags för mig att inta scenen.

Jag förstod att det skulle komma en del kända Varbergsprofiler då jag såg att före detta Kommunalrådet Åke Bendix med fru reserverat platser. Bra för adrenalinet!


Allt medan åhörarna satte sig till rätta i väntan på mitt föredrag visade jag ett rullande bildspel med bilder på kanaler, Palats, kultur, parker och andra kända platser i st. Petersburg. Och i bakgrunden hördes kända operastycken från "min" Ryska Opera CD "Mattinata" som jag producerat tillsammans med tenoren Sergey Braga. I år är det 10 år sedan den första skivan producerades och jag lät därför trycka en liten ny upplaga för att fira Mattinatas 10-års jubileum. Vad jag förstod var detta ett mycket uppskattat inslag av den väntande publiken.


Ordförande i Varbers Föreläsarförening Lars Danielsson (även han en känd Hallandsprofil - filosof, filmare, kåsör och fotograf) gjorde en oerhört fin presentation av mig.

Tack Lars, du fick mig verkligen att känna mig varmt välkommen!


Så var det dags för mitt föredrag och att få berätta om mina äventyr och mycket av det jag upplevt under mina 13 yrkesår i Ryssland - en världsmakt under stor förändring.


Jag inledde kvällens föreläsning i Varberg med en kort berättelse om hur det kom sig att jag som då 23-åring valde att söka äventyr i öst i stället som de flesta av mina vänner som for västerut. Vägen dit var inte kort och rak utan lång och mycket krokig...Men skam den som ger sig!

Det var en magisk och otroligt stark känsla att stå där på scen och blicka ut i mörkret. Där ute satt min hittills största och förmodligen mest erfarna publik.

Men det var helt fantastiska! Även de bjöd på sig själva och det blev många rungande skratt och ibland hördes det som "susningar" eller "åhhhhh" i publiken när jag plockade fram de mest dramatiska upplevelserna En riktig drömpublik!


60 minuter går fort när man trivs och efter att Lars tackat mig och inbjudit till frågestund kom många fram för att tacka, småprata och ta i hand. Även fd Kommunalrådet Åke Bendix stannade en bra stund för att ge uttryck för beröm och få svar på sina frågor.

Fick för första gången i mitt liv även skriva några autografer. Helt underbart!



Ett stort och hjärtligt TACK till Varbergs Föreläsningsförening, ordförande Lars Danielsson och de underbara åhörarna som den härliga vårkvällen till trots kom till Varbergs Teater för att lyssna på mig!


30.3.10

Vårflod i Lillån

Besökte våra ny investerade tomter vid lillån i Vessigebro denna härliga morgon. Vårfloden gör sig påmind, lillån är översvämmad på alla håll och kanter och har blivit ett paradis för sjöfåglarna. Såg både gäss och änder av olika slag. Satte mig ner och bara lyssnade och njöt av det aktiva fågellivet en stund. Hackspetten, änderna, mesar, bofink, duvor...


I den här slänten vill jag bygga en stor terrass och under den en bastu och relax, båda med stora panoramafönster ut mot den underbara naturen. Tänk att få sitta här med med sitt morgonkaffe och bara njuta av att naturen vaknar. Kan tänka mig vilka maffia upplevelser och skådespel det kan bli att skåda åskoväder framåt sensommaren. Längtar....

29.3.10

Vårteckenutmaningen del 5

Den här veckan har varit full av vårtecken - lustigt hur mycket man verkligen ser när man tänker på det! Termometern låg på + 15 grader i ett par dagar och vår dotter Moa hade shortspremiär och sprang barfota i gräset medans Leif tvättade min bil och eldade löv och småpinnar som jag rensat bort från rabatterna Det spirar av knoppar över allt, krokus, rysk blåstjärna, tulpaner och påskliljor är på gång.

Jag passade även på att storstäda bilen invändigt, dammsög och putsade fönsterrutorna - DET är vår!
Man brukar prata om vårfloder och när vi var uppe vid kraft dammen bakom kyrkan här i Vessigebro så var det tydligt hur mycket smältvatten som fyllt på i vattendragen, det var full fart i dammluckorna.
I dammen ovanför fallet såg vi en leklusten Knipa som spelade för honorna. Helt underbart skådespel!
På ett fält strax utanför Vessigebro såg jag inte mindre än 42 sångsvanar en morgon.

Våra "turtur" duvor lekte bland löven under eken. I flera år har vi haft detta duvpar som slagit bo i cypressen nedanför eken. Det lär väl bli duvbebisar även i år...
Också knoppar så klart! Eken, boken och rabarberna ligger i startgroparna. Boken styrs ju av antalet soltimmar på dygnet och slår alltid ut runt den 1:a maj. Då blir det en tur till Åkulla bokskogar - det är en fantastisk upplevelse att se den skira grönskan!

27.3.10

Goda knölar...

Så var årets sättpotatisar inhandlade och ligger nu på förgrodd lite här och där som tex. i skålen med påskfjädrar... Älskar nypotatis till midsommar och odlar potatis i hinkar. I år blir det "Rocket", en tidig och bra sort liksom Minerva, Maria medan Pentland Javelin och Ukama är medeltidiga. King Edward, mandelpotatis och Matilda är bra sena sorter. Dit hör också två nykomlingar på potatismarknaden - Rosamunda och Asterix, båda med rödaktigt skal.

Förgro om du vill ha tidig skörd
Om du vill skynda på skörden, förgro då potatisarna en eller ett par veckor. Lägg dem i en papplåda eller i äggkartonger och låt stå ljust (dock inte i solljus) i rumstemperatur. Efter en tid blir potatisarna gröna, vilket inte gör något när det gäller sättpotatisar, eftersom de inte ska ätas. När de små mulliga, gröna skotten blivit ca en halv centimeter är det dags att plantera ut dem, förutsatt att jorden har en temperatur av minst 8 grader.

Om du istället vill vänta på skörden till lite senare på sommaren, sätter du potatisen utan att först förgro den.

Odla midsommarpotatisen i kruka eller balja
Om du vill odla potatis på balkongen eller uteplatsen, använd då en stor dränerad kruka eller hink som inte släpper igenom ljuset och fyll med trädgårdsjord ca 10 cm. Sätt en eller flera förgrodda potatisar, beroende på hur stort kärlet är. Täck med jord så att potatisen täcks endast 5 cm. Ställ soligt och varmt och ta gärna in kärlet över natten. Vattna så att jorden är lagom fuktig. Fyll på med mer jord när blasten börjar komma upp. Fyll sedan på med mera jord i takt med att blas-ten växer, tills hela krukan eller hinken är fylld. Låt stå varmt och ljust, gärna i ett växthus eller mot en solig vägg, dock inte varmare än 30 grader. Ta helst in plantorna på natten.

25.3.10

Sångsvanar i mängder...

Imponerande skådespel! På ett fält i utkanten av Vessigebro hittade jag inte mindre än 42 sångsvanar med vårkänslor som vilda upp sig på sin väg norrut. Tur att jag hade kameran med mig!

Är i övrigt mekta stolt över att Hallands Nyheter tog med min bild på den dansande Knipan på sin första sidan på nätet för att uppmuntra sina läsare till skicka in vårbilder!

Knipa med vårkänsla...

Morgonpromenaden bjöd på skådespel och möte med annorlunda tjurhuvud! Vid den gamla dammen jämte kyrkan i Vessigebro överröstades vårfloden av en "lite" andfågel som fått vårkänslor. Det var en Knipa , Bucephala clangula - vilket betyder ungefär tjurhuvud med klingande vingar och något massivt och tjurigt kan det också vara i kniphanens huvudfason, särskilt när han i vårhumör gör sina små konster för honan på vattnet.

Häckningen inleds tidig vår med att hanarna spelar. Samtidigt som han ger ifrån sig ett knirrande ljud gungar han ner och slänger huvudet bakåt över ryggen, och med
plötsliga resningar, med häftiga vingslag och andra märkliga rörelser. Allt för att imponera på den till synes inte allt för lättflirtade honan.



Charmade han dig?

22.3.10

Yrvaken nyckelpiga och massor av vårtecken i Halland!


Dottern Moa kom hem med en yrvaken nyckelpiga som hon hittat på skolgården. När den hade poserat färdig på det då dagsfärska numret av Hallands Nyheter tog den sin tillflykt till chiliplantan i köksfönstert där den verkar frodas och må bra.

Tranorna i Stafsinge

Början av veckan präglades av mycket fritid och sol men avslutades med arbete och dis i mängder. En dygnstemperatur på över nollan i ett par dagar fick snön att smälta i rask takt och allt vatten som avdunstade la sig som ett lock över Halland i flera dygn. Men igår lättade den och solen tittade fram så jag tog med mig kameran och for till vännen Git för att fånga våren i Stafsinge strax utanför Falkenberg. Höll som bäst på att försöka få Tofsviporna på fältet att posera framför kameran när traktens Tranor seglade förbi och jag hade "flax" som lyckades fånga dem på bild.


och Tofsviporna i Stafsinge...


I veckan besöktes vårt fågelbord av ännu ett vårtecken nämnligen "Fringilla coelebs "- vilket betyder, ogift bofink. Syftar till att bofinkshannarna om våren oftast anländer först och honorna någon vecka senare.
Vil du höra hans vackra så så klicka på bilden nedan!




Tog ett varv i trädgården också och där börjar det hända saker!

Härliga knoppar i Lagerhäggen

Vackra cerisa knoppar på vad jag tror är den giftiga varianten av Fläder

Syrenerna har vaknat till liv...

Guldvivorna sträcker på sig under Rhododendron buskarna...

och tulpanerna har äntligen kikat fram vid entrén...

Det var alla vårtecken för den här veckan. Nu går ögonen i kors oh det är dags att avsluta en lååång arbetsdag (kväll). Ha en underbar dag och vecka!