30.4.10

Exploderar...

De senaste dygnens varma och fuktiga luft har fått grönskan här i Vessigebro att fullständigt explodera. Hängbjörkarna är så vackra och lönnarna står i blom! Vad naturen är vacker så gå ut och njut av den så mycket ni kan.

Snart dags att så morötter, rädisor, sallad och annat smått och gott i mitt lilla köksland.

Önskar er alla en riktigt härlig valborgsmässoafton och helg!

29.4.10

Vårrytt på Hede...

Dottern Moa följde med grannflickan Moa till sin pappas gård Hede utanför Vessigebro för att rida ut på Harflingarna Lizzi och Nappe. Visst är de söta!
Och är man kort i rocken får man vara uppfinningsrik, med en hink når man lång! Men det funkade inte riktigt lika bra när hon skulle upp i sadeln för då välte hinken och Moa druttade på ändan rakt ner i...
Naturen är helt underbar och under ridturen såg de bland annat rådjur. Det blev lugn skritt blandat med lite trav den här gången. Vår lilla Moa känner inte hästen Nappe så väl ännu (bara 2:a gången hon red honom) och han är en stark och hoppglad häst som där till gärna "bugar" i galoppen så just galoppen känner jag att det gärna får dröja med ett tag.

28.4.10

Konfirmation...

Är de inte söta så säg? I söndags konfirmerades sonen Niklas i Vessigebros kyrka, strongt gjort av Niklas då han var den enda killen i gruppen!

Efter konfirmationen firade vi Niklas med släktmiddag i "Stallet" på lanthotellet Gits Gård i Stafsinge utanför Falkenberg.

Efter konfirmationen for vi alla 33 släktingar för att firade Niklas med konfirmationsmiddag i "Stallet" på lanthotellet Gits Gård i Stafsinge utanför Falkenberg. Underbar miljö för stora och små och efter maten gick vi på visningstur runt på gården.

Underbar miljö för stora och små och efter maten gick vi på visningstur runt på gården och tittade på både hotellrum, trädgård, festlokalen "Logen" och de yngsta gästerna passade på att leka i trädkojjan.

Besök gärna Gits Gårds hemsida om du vill se hur där ser ut!
Här är länken www.gitsgard.se

27.4.10

Trädgårdsterapi i Sörby...


Trädgårdsterapi
Inspirationsdag den 26 maj kl. 13.00 – 16.00
Program:
  • Presentation av rehabteamet som består av;
Ann Johansson Wikström (Andrum Vesigebro), dipl. osteopat,
Thorbjörn Nielsen, leg sjukgymnast, basal kroppskännedom
Liselotte Bergenzaun Abel (Sörby naturhälsogård), leg.psykoterapeut.

  • Avspänning och kort promenad med rundvisning
  • Te med tilltugg
  • Aktivitet i trädgården
  • Kort presentation av Sörbymodellen och resultat
  • Avslutning
Varmt välkommen!

Plats: Sörby naturhälsogård, Vessigebro
Anmälan: info@sorbynaturhalsogard.se, 0346- 204 43
Kostnad:
150 kr

Följ våren i hela landet...


Den 1:a mars drog Viveca med bloggen "Humlebacken" igång årets "vårteckenutmaning" och inom något dygn hade över 100 bloggare från vårt avlånga land anslutit sig till utmaningen. Våren ter sig så olika från norr till söder och det ärbåde roligt och lärorikt att gå våren till mötes i våra olika län. Utmaningen håller på maj ut.

Nyfiken? Då kan du "surfa ut" och möt våren i Sverige!
Klicka på loggan ovan så kommer du till hela deltagarlistan.

Riktiga "Rockets"...

I fredags, den 23 april satte jag mina förgrodda potatisknölar i hinkar. Potatis gillar ju mager jord och gärna lite småsten så i år har jag blandat vanlig jord med sand och lite lekakulor så att det ska bli luftigt bland rötterna.

Inspirerad av trädgårdsbloggaren Jenny med "I mitt gröna hjärta" testade jag att sätta hinkarna i badrummet med golvvärme och gott om ljus från takfönstret.

Och vilket resultat! Efter bara två dygn var det ett nätverk av rottrådar och blasten hade kommit upp ca 3 cm över jordytan. Idag, efter fyra dygn har jag fått fylla på ytterligare med jord, det växer så att det "knakar". Sorten jag valt i år heter "Rocket", en tidig sort liksom Minerva och Maria och jag måste säga att den gör verkligen skäl för sitt namn "Rocket"!

Vill ni veta mer om att odla potatis i hink är ni välkomna att läsa ett av mina äldre inlägg om ni följer länken här!

25.4.10

Scilla siberica Haw...

Är det inte vackert så säg?
V
arje vår beundrar jag denna blomsterprakt med Rysk Blåstjärna (Scilla siberica Haw) vid Mostorps slott strax utanför Slöinge. Hela parken lyser blå på långt håll. Första gången jag såg det från vägen trodde jag de täckt marken med täckplast men jag gapade som en fågelholk när jag insåg att marken var täckt av denna näpna lilla lökväxt som hör till familjen hyacinter.

24.4.10

Premiär för Salong Cissi...

För mig har håret en stor betydelse för hur jag känner mig och den som sköter mitt hår vill jag känna förtroende för och helst ska det "säga klick" dvs. personkemin är av stor betydelse.

Tänk så mycket man kan "bolla" med sin frisör! Hur man mår, idéer, framtidsplaner
tja allt och då är det viktigt att personkemin funkar.

I Ryssland hade jag en underbar stylist vid namn Vadik Raiski (blev rysk mästare faktiskt) och när jag flyttade till Halmstad hittade Sussi på Sälmas Papiljotter. Flera år efter det att jag flyttat från Halmstad till Vessigebro fortsatte jag troget att pendla till Sussi för att bli hårfin på Selmas Papiljotter.

Men, i måndags var jag extra modig och hade bokat in mig på tid på Salong Cissi här i Vessigebro, ett besök jag aldrig ska ångra. Det sa verkligen "klick", Cissi läste av mig direkt och jag blev supernöjd med klippningen.

Dessutom rekommenderade hon ett schampo och balsam som gjorde underverk för mitt vintertrötta hår. Schampo (Nashi från Landoll) ger det där rätta "gnisslet" av rent hår = helt underbart!
Besöket resulterade även i att jag fick förtroendet att hjälpa Cissi och hennes "Salong Cissi" igång med en blogg och idag var det lansering av bloggen Salong Cissi.

Stort tack Cissi och Marika för förtroendet med bloggen och lycka till med bloggandet nu! Så här ser de ut, tjejerna som driver Salong Cissi, Marika till vänster och Cissi till höger!
Nyfiken på deras blogg? klicka på bilden nedan!

Andrum i vårskrud...

Vårsolen skiner och temperaturen håller sig en bra bit över 0:an idag. Känner välmående i kropp och själ. Men det är lätt att man känner sig lite vårtrött så här års och det är viktigt att ta hand om sig själv och fylla på med energi. Unna dig det lilla extra då och då!

Hade kameran med mig när jag hämtade dottern Moa som varit på barnkalas hos kompisen Ella på Kullaberg så jag passade på att fotografera Andrum i vårskrud.

22.4.10

Utflyktsmål maj...

Vår familj har en årlig tradition. Runt den 1:a maj åker vi alltid på utflykt till Åkulla bokskogar. Boken är så fiffigt konstruerad att det är dygnets ljustimmar som styr när bladen spricker ut och inte temperaturen för årstiden. Därför är det alltid lika magiskt vackert att skåda den skira grönskan i bokskogarna runt den 1:a maj. Turen i bokskogen avslutar vi på Sveriges mesta fårfarm, Öströö fårfarm. Den moderna fårfarmen drivs sedan 1987 av paret Kristian och Jeanette Carlsson. På gården och dess ägor stormtrivs ca 550 tackor av rasen gotlands får. Barnen får gå in i hagen med dilamm och klappa så mycket de vill.

Här kan man åka på fårsafari, en kul och lärorik upplevelse för alla åldrar. Kristian är en karismatisk och rolig guide som har mycket att berätta och med på turen är alltid någon av gårdens vallhundar.



Här bor även en besättning highland cattle. Dessa coola och till synes oberörda lurviga djur smakar därtill föträffligt gott på grillen. Rekommenderas varmt!

Turen avslutas ibland med en tur där tackorna med alla sina lamm håller till.

Läs gärna mer om Öströö Fårfarm och deras öppettider mm här!

Ett annat utflyktsmål och riktig folkfest är betesläppetWapnö den 1: maj. Det är en upplevelse att se alla dessa lyckliga kor fyllda av vårkänslor släpps ut i det gröna. Passa på att njut av färsk mjölk och nybakade bullar ute på gården eller varför inte lunch eller nygräddade våfflor med Wapnögrädde i slottet. Men kom i god tid, betesläppet är kl 11. Men man kan även göra gårdsbesök och titta på kalvarna, se hur mjölkningen går till och mycket mer. Läs mer om alla Wapnös aktiviteter här
Vi brukar även göra ett antal familjeutflykter till natursköna platser där vi kan njuta av naturen och grilla i det fria. Utflyktsmål i Halland som jag varmt rekommenderar är tex. Sumpafallen.

Förutom Högvadsåns forsar och fall omfattar naturreservatet också en variation av naturtyper som alsumpskog, hedekskog, betad hagmark och bergbranter. En stor del av reservatet betas vilket skapar öppenhet och mångfald. I området finns en rik flora med örter som gullpudra, blåsippa, kärrfibbla, bäckbräsma och ormbär. Men det ser man så klart inte så här års!

I anslutning till gammal ekskog med inslag av hassel och en frodig allund i reservatets västra del finns källor och källflöden som utgör ett av Hallands finaste källområden.

Om ni någon gång är i Halland och i trakterna runt Falkenberg eller Ullared så passa gärna på och besök dalgång där naturreservatet Sumpafallen ligger. Här kan man vandra på promenadstigar längs den forsande ån, det finns ett vedskjul och på ett par ställen finns iordningsställda grillplatser.

Döda fallet vid Yngeredsforsen är ett annat utflyktsmål dit vi ofta återkommer åretas alla måander. Döda fallet - låter som titel på en halvusel kioskdeckare men det är en spännande plats. Vi brukar göra utflykt hit ett antal gånger om året. Det är inte så långt att köra, naturen är vacker och det finns massor att upptäcka och göra för familjens yngsta medlem, Moa! Kulturstigen som Askome hembygdsförening anlagt guidar er runt. Den ger en kraftfull lektion i historia. Skyltarna längs leden berättar en fantastiskt industrihistoria om Yngeredsforsen som under 1900-talets början var ett av Europas största kraftprojekt. Folket i Ätradalen har länge nyttjat vattenkraften i Ätran. Här finns "Döda fallet" med flottnings- och kvarnrännor, höga dammvallar och inte minst vackra natur.
Här kommer vägbeskrivning för den som önskar hitta detta smultronställe: Från Falkenberg kör mot Vessigebro, fortsätt vidare mot Askome och Gällared. Ligger längs med "Hallands vackraste väg". Alt. kör väg 154 mot Ljungby och ta av vid kyrkan mot Vessigebro.

Självklart finns det många andra härliga utflyktsmål i Halland. Kanske vandring till Danskafallen i Simlångsdalen utanför Halmstad eller varför inte ett besök till natursköna Virsehatt utanför Oskarström?

Virsehatt utgörs av ett gnejsmassiv som ligger utmed ån Sännans dalgång. På berget växer lövskog med dominerande inslag av ek och bok. Fredrik Ström beskriver i boken Halland - En litterär beskrivning Virsehatt på ett målande sätt: "Virsehatt ligger på Enslövs gärden som en kungakrona på en sammetsduk".

Virsehatt är avsatt som naturreservat för att bevara ett ädellövskogsklätt berg med omgivande hagmark, åkermark och lövskog för bland annat sällsynta växt- och djurarter och för friluftslivet.

18.4.10

Anemone nemorosa...

Vårtecken kan te sig på så många olika sätt. Ju mer man använder kroppens alla sinnen för att fånga in våren ju mer påtaglig blir den. I veckan har det varit full aktivitet på åkrarna runt Falkenberg och bönderna börjat harva och köra ut svämgödsel på åkrarna. Tro det eller ej men det är en doft man vänjer sig vid och det doftar vår!

I ek backen bakom huset har vitsipporna (Anemone nemorosa) äntligen slagit ut och det har gått for för jag kikade efter dem bara för ett par dagar sedan. Men, det tar nog ytterligare en vecka innan marken är helt vit och vi kan göra vår årliga "vitsippshajk".

Även blåsipporna under Rhododendronbuskarna har slagit ut i all sin prakt. Det är allt bra vackra blommor!
Hallonplantorna har ryckt iväg ordentligt.

Och även Katja äppelträden...längtar efter blomningen och undrar hur många äpplen det blir i år?
Jag har varit lite duktig också. Har planterat fjolårets jordgubbsskott i balkonglådor runt uteterrassen, sått gräslök och persilja i krukor och grävt i det otroligt fina kökslandet som min älskade Leif så fiffigt byggde in i trappan till terrassen åt mig förra sommaren.

I år ska det invigas och jag har inhandlat frön till tre olika sorters morötter, rädisor, rödbetor och två olika sorters sallad (men de odlar jag nog i korgar, synd att slösa platsen i kökslandet...).

17.4.10

Annorlunda himmel...

I torsdags kväll fotograferade jag skymningen strax inna kl 20 då de sa att lavamolnet skulle dra in över västra götaland och nog tycker jag att himmeln ser lite annorlunda ut.

På TV uppmuntrade de till iaktagelser och som ett experiment satte vi tillsammans med vår dotter Moa även ut ett vitt fat och la en stor sten i mitten för att se om det faller ner något stoft. Nu har det snart gått två dygn och inte kan vi se någon skillnad än...Men vi får väl ge det ett par dagar till :)

14.4.10

Vårutflykt till Dödafallen...

Har njutit av ännu en utflykt till "Dödafallen" vid Yngeredsforsen, ett naturreservat mellan Okome och Gällared. Hit åker vi allt som oftast för att promenera, njuta av den vackra naturen, växterna och att faktiskt "bara vara".


Den här gången passade vi grannens hund Molly, som även hon fick njuta av extra stimulans i den mångfaldiga naturen.

Här finns otroligt mycket att se och uppleva. Ett par vandringsleder leder dig runt i området och här och där finns dokumentation om fallens historia att läsa.


Tog mig en tur upp i backarna och liksom alla andra år stod de där, blåsipporna! Visst är de vackra!
Även den här gången passade vi på att grilla och mina gamla scout tag sitter i så det blev pinnbröd men i en modernare tappning med dinkelmjöl. Hur kommer det sig att allt smakar så otroligt mycket godare så fort man är ute i naturen...Grillen var dock slö så det blev "slow food" i ordets rätta bemärkelse...
I väntan på maten tog vi en tur till dammarna och där bokstavligt talat "bubblade det" av grodor med vårkänslor. Vi fångade några av de kärlekskranka grodorna på bild.

När jag var yngre samlade vi in grodyngel och hade i akvarium för att se utvecklingen från yngel till groda MEN numera är alla grodarter i sverige fridlysta. Det betyder att du inte får fånga och skada grodor eller ta deras ägg.

Om du vill hjälpa grodorna berätta gärna för andra att de är fridlysta.