21.10.10

Sprakande höst i Vildmarksbyn...

Helgen som gick bjöd på fantastiskt vackert höstväder och vi fick tid över för en familjeutflykt och grillning i Hölsebökes egen vildmarksby.

Jag hittade ju helt nyligen och i ösregn denna lugna och natursköna plats och lovade mig själv ett snart återbesök.

Leif tog som vanligt på sig rollen som eld...och slog sig ner på en filt vid eldstaden. När han suttit där en stund sa han " just nu känner jag inget större behov av att arbeta i morgon" och det är väl så vistelse i naturen påverkar oss. Vi blir lugna, harmoniska och trygga.

Dottern Moa hade med sig vännen Gustav och de hade fullt upp med att upptäcka allt och att bygga "fågelbon" av kvistar och bark...

Själv gick jag på upptäcksfärd med min kamera och passade på att fånga naturen klädd i sin höstskrud innan allt det vackra fallit till marken. Ca 600 bilder blev det och här är ett litet axplock av dem.
Hölseböke Naturhälsogård ligger mitt i den halländska skogen längs med väg 150 mellan Falkenberg och Torup.

Här finns några få charmiga stugor för övernattning, grillkåta, bastustuga vid sjön, flotte, flera vackra naturstigar och vandringsleder, grillplatser och ett HälsoSpa med behandlingar och naturmedicin eller komplementär medicin som det numera även heter.
Vill du veta mer tycker jag du ska besöka deras fina hemsida www.holseboke.nu

Vilket flyt...

-4 grader och snorhalt på morgonen och på väg hem från hotellet kunde jag knappast tro mina ögon när jag strax utanför Vessigebro såg snötäckta fält och stengärdsgårdar...Även vår tomt var klädd med ett tunt lager snö. Lite väl tidigt kan man tycka men en rackans tur att jag låtit byta till nya vinterdäck på bilen så sent som i går. Ibland ska man ha flyt!

Nu låter det som storm ute, det regnar löv och jag kurar förnöjsamt i soffan framför braskaminen med en kopp rött te.

Vad bjuder vädret på för överraskningar i morgon bitti tro?

13.10.10

Säsong för nyponsylt...

Solen skiner denna underbara höstdag och det är hög säsong för nyponen. Dags att skörda och göra nyponsylt och nyponmarmelad! Det tar lite tid men det är väl värt besväret.

Underbart gott på scones, till havregröten, till en lite lyxigare helgfrukost, på ostbrickan eller varför inte servera som mingelsnacks med färskostcréme på pepparkakor!

Recept på nyponsylt

1 kg nypon = 500 gr urkärnade
375 gr socker (testa gärna farinsocker eller mörkt socker)
1 dl inläggningsättika
2 1/2 dl vatten
1 stk vaniljsocker
1/2 tsk attamonpulver eller 1 tsk flytande

Ta bort "blomfnas" och skaft. Skär nyponen itu och ta bort kärnorna (använd handskar om du har ont av att det kliar eller en tesked). Skölj nyponen noga. Koka socker, ättika och vatten till en lag och koka nyponen däri ca 15-20 minuter. Skumma av och tillsätt attamon och vanilj. Häll sylten i varma glas (parafin och bind över) och sätt på lock. Förvara sylten svalt.

8.10.10

Vilken utflykt...

Ännu en skylt vid vägkanten som jag passerat ett oräknat antal gånger, alltid med kommentaren att "älskling, dit vill jag en dag" och idag vad det dagen med stort D. Svängde av höger på väg 150 mot Hölseböke Naturhälsogård. En grusväg som slingrade sig hit och dit, upp och ner, över en fantastiskt vacker bro med "hoppande" vatten!


Kom så fram (trodde jag) till Hölseböke Naturhälsogård men det var det inte men dock en del av dem...Den så kallade "Bara Vara" punkten mitt i skogen. Det var då jag plockade fram mobilen men täckningen var så där....

Klev ut i regnet och funderade på vilken stig jag skulle ta???? Som den gamla scoutledare jag är valde jag portalen...En slingrande skogsstig, mossa. träd i höstskrud, guldböcker, och ett stilla strilande höstregn...Vattenpölar, svampar....

också kom jag runt ett krön och då skymtade en stuga bakom träden. Så otroligt vackert!!!

Varför har jag inte följt mitt hjärta och tagit den här stigen tidigare??? Bara att få vara i den här sagolika miljön, så vackert, så nu! Det jag fångades mest av var hur otroligt mossrikt platsen var. Mossa trivs här och har och får lov att finnas....

En grillstuga, jag kikar in och kan nästan känna doften, lukten och värmen av en sprakande eld. Hade nästan betalt vad som helst för att krypa in och kura undan regnet en stund men fick nöjja mig med att kika in och drömma mig bort en stund.


Ser mig själv och familj med vänner här en dag, grilla, bada näck i sjön och vedeldad bastu = helt i min smak!

Verkligheten kom i kapp mig, ett avtalat möte och en skopa måsten fick mig att ovilligt vakna upp och dyblöt men motvilligt vandra stigen tillbaka för att påbörja turen tillbaka till verkligheten i Vessigebro. Men, platsen har fått en speciell plats i mitt hjärta. Hit kommer jag snart igen. Kanske nästa lediga helg med min familj eller när jag ska ha tjejträff med ungdomsvänner i november....

Grattis Inger på Hölseböke Naturhälsogård för ett lyckat och fantastiskt koncept!!!!!
Nyfiken, läs mer på deras hemsida som jag hittade här;
Hölseböke Naturhälsogår www,holseboke.se och de har spa, behandlinagr och gruppaktiviter också!

4.10.10

Höstpyssel...

Igår hade dottern och jag en riktig pysseleftermiddag.
Vi gjorde bland annat ett par dörrkransar formade som hjärtan. Stommen av ståltråd som dekorerades av resterna av buxbom och cypress som jag klippte i lördags.

Den ena höstkransen pryder redan vår ytterdörr och den andra Moas gungställning.

Vi har en del material kvar så ett par kransar åt vänner blir det säkert och även ett par basturis för vinterns alla bastubad. Snacka om återvinning, inget material gick till spillo!

3.10.10

Vinterförberedelser...

Nu kan han komma "fabror frost" för jag är riktigt nöjd med gårdagens trädgårdsarbete! Tog lärdom av förra årets misstag då vintern knackade på dörren väldigt tidigt och jag missade mycket av vinterförberedelserna.

Grävde upp diverse lökar och la i korgar i förrådet men den Afrikanska liljan får stå kvar ett litet tag till då den fortfarande blommar så vackert!

Skördade många liter björnbär som jag frusit in. Bra att ha och gotta sig med i vinter! De sista vindruvorna är plockade och vinrankan klippt.

De sista morötterna är uppdragna och har fått ge vinterboning åt jordgubbsplantorna som jag i sommar haft i krukor och balkonglådor på altanen. De har även fått sälskap av persiljan och gräslöken.

Buxbommen ansade jag och grenarna från den petade jag ner som lite lätt vinterisolering i krukorna runt mina tre Amerikanska blåbär. I år har jag planerat dem i plastkrukor och i vinter kommer de att få stå längs med husväggen på altanen lite skyddade bakom dynboxen.


Beskar lätt det 2-åriga Katja äppelträdet och klippte samtliga buskar runt huset. Numera är jag försiktig när jag klipper. Kan bjuda på en ganska dråplig historia från tiden då jag just flyttat in i vårt hus hösten 2004. Trädgården var gammal och helt igenvuxen. Framför köket hade ett par enorma buskar brett ut sig så mycket att man inte längre kunde använda gången.

Jag tog fram seckatören och beskar buskarna minst sagt HÅRT! När våren kom bestämde jag mig för att jag ville ha ett par jasminer på tomten så for och köpte fem buskar, vanlig jasmin, smultron jasmin och en tredje sort som jag inte mins vad den heter.

Två år senare blommade för första gången buskarna framför köksfönstret, de buskar jag så hårt hade beskurit visade sig vara just jasmin och smultronjasmin...

En hel del småkvistar av buxbommen har jag dock kvar och vad jag tänker göra med dessa räster får ni veta en annan dag!