11.2.12

-5,5 kg :)


HU så hemskt! Efter jul, nyår och alla "goda" helger så pekade vågen på över 90 kg, närmare bestämt 94. Det är 21 kilo mer än när jag träffade min älskade Leif för snart 8 år sedan. En massa lömska kilon som smugit sig på. Man tänker kanske inte så mycket på det i början, från storlek 38 till 40, sedan 42, 44 och det blev pinsamt att behöva leta kläder på avdelningen för storvuxna personer på tex Kappahl.

Kilona har till och med gjort det näst in till omöjligt att motionera för att inte tala om Yoga. Magen var jämt i vägen. Ja, den var till och med i vägen när jag senast var på mammografin. Jo, det är sant! "Den här bilden får vi ta om, det blev för mycket mage med på den" sa sköterskan.

Så strax efter nyår bestämde jag mig för att 2012 ska bli ett sunt år för mig. Av en slump fick jag för ett par år sedan min 1:a GI bok av vår granne Lisa. Det var boken "Våra bästa GI-recept" av Ola Lauritzon & Ulrika Davidsson. 100 läckra recept. Förutom alla recept så förklarar den på ett bra sätt hur GI metoden funkar. Man ska bla undvika kolhydrater som i magen bryts ner till den enkla sockerarten glykos. Protein och fett däremot påverkar inte blodsockret nämnvärt.

I boken finns jätte bra och överskådliga GI och GB tabell (Glykemisk belastning) som visar vad olika råvaror har för glykemisk belastning på oss. Glutenfri pasta har tex Gi 76, GB 87 och av 200 gram så är ca 115 kolhydrater. Jämför det med smör som har GI 0, GB 0 och kolhydrater 0. Ägg, kött, fisk och till och med dessertost har Gi 1, GB 0 och kolhydrater ca 0-1.

Jag har även ett par andra Gi och bra matböcker så som Paulins Gi månad, Gi in the city och Renée Voltaires bok Salig Blandning med 100 hälsosamma och nyttiga recept inklusive lite Raw Food tips. Också samlar jag GI recept från olika tidningar och bilagor så klart. Några av mina favoriter har jag ju redan delat med mig av är på bloggen under "Mat & Dryck" och ska fortsätta med det så klart.

För den som undrar så har jag hit tills i år tappat 5,5 kg på pricken för min dotter Moa kontrollvägde mig denna morgon 88,5 kg :)

Nu ska vi fixa till kvällens middag som blir en favorit i repris nämligen lövbiff med en läcker broccoli, bacon, nötter mm sallad.


Recept på broccolisallad 4-6 personer

500 gr färsk broccoli skuren i små buketter

1 finhackad rödlök

Cashewnötter eller mix med cashewnötter, valnötter och hasselnötter

250-300 gr tärnad och knaperstekt bacon

Dressing

1 dl majonäs

2-3 msk vitvinsvinäger

salt & peppar

1,5 msk brunt socker

Blanda alla ingredienser i en skål och servera!

2 kommentarer:

  1. Ja så de sakta smyger sig på de där kilona-.Skönt att komma till skott och bli av med dem. Gi låter vettigt..Mitt ex var en enträgen G-utövare..han lagade all mat nästan..då var jag smal...NU tyvärr..inte smal längre.. Men blev ni inspirerad då jag läste din blogg...NU 17 ska jag också skärpa mig..Jag har ju de där böckerna du skrev om..Man mår ju så mkt bättre och blir gladare av att gå ner..Jag gick ner då jag var med i Itrim förra året..Hoppsan, gick upp igen då jag slutade där..Att det ska vara så svårt, och samtidigt så gott att äta..Motion..det ska bli andra bullar där med..Ditt recept kopierade jag.//Karina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Oljekritan! Så roligt att höra av dig igen. Mins att jag inspirerade dig med mina vårfoton på humlor och bin för ett par år sedan. Och nu har jag inspirerat dig på nytt. Då kanske vi kan peppa varandra till ett lättare och hälsosammare år! Ha en riktigt skön kväll Karin! & kram tillbaka

      Radera