19.2.12

Rykande het Borsjtj...

Igår var vi och firade svärmor som fyllt år och jag lyckades motstå alla kakor, bullar och annat gott. Idag har jag gjort storkok. Rysk rödbetssoppa så kallad "Borsjtj". Perfekt GI mat, så gott som utan kolhydrater, bara en massa nyttiga fiber och vitaminer.

Ska man ändå kladda med rödbetor så passade jag på och gjorde dubbelsats på en gång. Då räcker det till en eller annan lunch i veckan som kommer också.

Recept på
Borsjtj för 4 personer
400 g rödbetor
1 gul lök
det vita från purjolökar
200 g vitkål
200 g morot
100 g rotselleri
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
2 liter grönsaksbuljong
salt och vitpeppar
créme fraiche
persilja eller färsk timjan

Så här gör du:

1. Skala rödbetor, lök, morot och selleri. Ansa och skölj vitkål och purjolök.

2. Riv (grovt) hälften av rödbetorna samt all lök, vitlök, morot, selleri och vitkål. Skiva purjolöken tunt.

3. Smält smöret i en kastrull och fräs de strimlade grönsakerna på svag värme under omrörning. Tillsätt buljongen och koka upp. Skumma noga. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Låt koka sakta tills grönsakerna mjuknat, 10-15 minuter.

4. Riv de sparade rödbetorna fint och sila saften eller pressa den direkt i råsaftpress. Tillsätt 1 dl av rödbetssaften i soppan strax innan den serveras. Det är den som ger soppan dess röda färg.

5. Häll upp soppan i varma tallrikar och garnera med hackad persilja eller färsk timjan och en klick crème fraiche eller syrad grädde. I Ryssland hade man serverat det med Smetana.

Man kan ha kött i sin Brosjtj också, då helst Lammbringa. Tärna lammbringan i grytbitar och bryn köttet (samt ben om det medföljer) i lite smör separat i en gryta eller stekpanna och lägg sedan ner det tillsammans med grönsakerna.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar