17.7.13

Körsbärssylt med chokladI år måste det vara ett riktigt körsbärs år för vårt unga träd med stor svart bigarrå gav 10 liter bär. Det hjälpte så klart att min snälla "gubbe" Leif hade köpt ett fint blått nät och bäddat in trädet i för att skydda skörden från bärtjuvar! 

Vi åt körsbär så att vi höll på att spricka och när vi inte orkade äta mer så bestämde vi oss för att spara lite i vinterns skafferi. Testade bland annat att göra koka körsbärssylt med mörk choklad och den blev så smarrigt god. Testa den till lite lagrad ost! Här kommer receptet:

Körsbärssylt med mörk choklad

1 kg körsbär eller bigarråer
1 kg syltsocker
1 msk citronsaft
75 gram riven mörk choklad 
2 msk konjak (kan man hoppa över men det gör inte jag)

Skölj, kärna ur och finhacka körsbären. Blanda bärmassan, citronsaften och syltsockret i en gryta och låt koka i ca 4 minuter. Ta grytan från värmen och skumma av noga. Nu kan du blanda i  den rivna chokladen och konjaken. Klart att hälla upp på väl rengjorda burkar och förvara dem svalt! 

Som sagt var, smakar otroligt gott med en lagrad ost!

Vi gjorde även ett par burkar med syltade körsbär. Just nu står de i kylskåpet och "mognar" så vi har inte provat dem ännu. Har dock hört att det ska vara gott till tex oxkött och vilt.

Recept på syltade körsbär:

2 liter körsbär eller klarbär
10-15 kryddnejlikor
5 kryddpepparkorn
1 kanelstång

Till lagen:
5 dl vit sirap
1/2 liter vatten
2 dl ättiksprit 12 %

Gör så här: Skölj och kärna ur bären. Lägg bären och kryddorna på en stor, varm och väl rengjord glasburk. Blanda ingredienserna till lagen och låt den koka upp. Nu kan du hälla den varma lagen över bären. Sätt på locket på burkarna och förvara dem svalt. De syltade bären är färdiga att ätas efter ca 2-3 veckor. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar