12.8.13

Smarrig päronmarmelad med ingefära & valnöt

Ville prova på att göra päronmarmelad men då vårt päronträd fortfarande envisas med att inte bära frukt fick jag "palla" päron hos snälla grannen Gun. Resultatet blev över förväntningar. Till och med min snälla make Leif gav mig ett långt "Mmmmmmm" när han fick provsmaka, och det hör inte till vanligheterna (att han säger Mmmmm alltså).

Receptet kommer här: 

1,5 kg päron

2 st citroner

10 dl syltsocker

1 tsk riven ingefära

100 gr valnötter

 

Gör så här:

Skölj citronerna noga. Riv skalet och pressa ur saften. Skala, kärna ur och skär päronen i mindre bitar. Sjud päron, citronsaft och citronskal under lock ca 20 minuter. Tillsätt socker och rör tills det smält. Koka upp igen och koka kraftigt ca 15 minuter utan lock. Rör ner grovhackade valnötter och ingefära när 5 minuter återstår av koktiden. Gör geléprovet(se nedan). Skumma. Låt marmeladen vila ca 15 minuter, rör då och då. Häll upp på rena, varma burkar. Sätt på lock och förvara i kylen. 

 

Geléprovet: 

Kyl ett tefat i frysen. Ös upp lite av den heta saften på fatet och gör en ränna med en sked. Om geléet inte flyter ihop igen är det färdigkokt. Koka annars 3-5 minuter till . Marmeladen kan behöva stå till sig ett par dagar för att stelna. Även geléet kan behöva 2-3 dygn innan det stelnar. Om det fortfarande är för löst kan det kokas om och stadgas med extra pektin. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar