10.10.13

Chiafrön - god & nyttig gröt


Grodägg undra du kanske? Kanske inte det vackraste mellanmålet men ibland (som idag) gör jag denna enkla, goda och nyttiga gröt på Chiafröer och havredryck som jag smaksätter med tex torkade aprikoser, valnötter eller andra torkade frukter och nötter.


 Man måste ju inte äta slowfood, rawfood eller vegetariskt  till 100% det räcker med att byta ut ett eller två av måltiderna till ett lite hälsosammare alternativ för att börja må bättre. 



Chiafrön har sitt ursprung i Mexico där de för vissa folkstammar har varit basföda. Chiafrön innehåller många nyttiga mineralämnen såsom fosfor, kalcium och kalium och är är mycket rika på Imega-3, ALA (alpha-liniolic-acid), fiber och protein. 

Det här behöver du om du vill prova min Chiagröt med frukt & nötter:
ca 2 msk Chiafrön (Risenta tex)
ca 4 dl Oatlys Havredryck Apelsin & Mango 
Torkade aprikoser
Valnötter

Gör så här:

Häll upp Chiafrön i en skål och häll över havredrycken. Fröna är lätta och flyter gärna på ytan så du kan med fördel röra om. Låt stå i ca 30 minut så att fröna sväller till en gelé. Klipp i valfri mängd torkad frukt och hackade nötter.
Servera!

Du kan även använda Chiagelé i tex smoothies eller använda dem som de är i sallad, i gröt, på pastarätter eller i bröd.

Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar