13.10.13

Enkel lammgryta med myntayoghurt

Nu när jag äntligen lärt mig äta och uppskatta lamm så köpte vi ett helt finstyckat lamm från Västergårdarna. Med frysen full med färs, revben, sadel, kotletter, stek och en massa annat gott så är det mycket roligare att leta nya recept & experimentera. Igår hittade jag detta recept som jag bara blev "tvungen" att testa och det föll sig väl in hos alla familjemedlemmar. Myntayoghurten var pricken över "i:t", det där lilla extra som fick rätten att lyfta.
Det här behöver du:

400 g lammfärs
1 gul lök
1 röd paprika
1/2 röd chili
1 msk finriven färsk ingefära
1 tsk spiskummin
2 burkar körsbärstomater (a 400 g)
8 torkade aprikoser
3 dl couscous
1 tsk flytande honung
1 kruka färsk mynta
2 msk olivolja
1 1/2 tsk salt
1 krm peppar
Skala och hacka löken fint. Kärna ur och tärna paprikan och hacka chilin fint.

Fräs lök, paprika, chili, ingefära och spiskummin i olja i en gryta. Tillsätt färsen och stek tills den är genomstekt (du kan för steka den separat). Krydda med salt och peppar.

Tillsätt tomaterna och låt småkoka under lock ca 15 minuter.

Hacka eller klipp aprikoserna i grova delar och blanda ned i grytan. Låt småkoka ytterligare en 10 minuter.

Tillaga under tiden couscousen.

Blanda yoghurt, honung och mynta ställ svalt.

Servera grytan med couscous och en klick myntayoghurt.
Bröd att "suga upp" såsen med är även gott till! 


10.10.13

Chiafrön - god & nyttig gröt


Grodägg undra du kanske? Kanske inte det vackraste mellanmålet men ibland (som idag) gör jag denna enkla, goda och nyttiga gröt på Chiafröer och havredryck som jag smaksätter med tex torkade aprikoser, valnötter eller andra torkade frukter och nötter.


 Man måste ju inte äta slowfood, rawfood eller vegetariskt  till 100% det räcker med att byta ut ett eller två av måltiderna till ett lite hälsosammare alternativ för att börja må bättre. 



Chiafrön har sitt ursprung i Mexico där de för vissa folkstammar har varit basföda. Chiafrön innehåller många nyttiga mineralämnen såsom fosfor, kalcium och kalium och är är mycket rika på Imega-3, ALA (alpha-liniolic-acid), fiber och protein. 

Det här behöver du om du vill prova min Chiagröt med frukt & nötter:
ca 2 msk Chiafrön (Risenta tex)
ca 4 dl Oatlys Havredryck Apelsin & Mango 
Torkade aprikoser
Valnötter

Gör så här:

Häll upp Chiafrön i en skål och häll över havredrycken. Fröna är lätta och flyter gärna på ytan så du kan med fördel röra om. Låt stå i ca 30 minut så att fröna sväller till en gelé. Klipp i valfri mängd torkad frukt och hackade nötter.
Servera!

Du kan även använda Chiagelé i tex smoothies eller använda dem som de är i sallad, i gröt, på pastarätter eller i bröd.

Smaklig spis!

6.10.13

Coca cola marienrad höststek med chiligelé

Jag erkänner att jag inte är vidare duktig på just kött så denna gången var det inte jag utan min fantastiske man Leif som bjöd på denna goda stek på den sista Highland Cattle steken. Till den serverade han Hasselbackspotatis, smör kokade morötter och en gudagod sås som han redde av stekskyn.

Nu får vi ladda frysen med mer kött för den här rätten kan jag tänka mig som söndags middag fler gånger för
i höst och vinter för det var så otroligt gott och ungarna älskade det.

Vill du testa så  kommer receptet här. Du behöver:

1 stor stek (ca 1 kg ox, kalv eller älg)
ca 1 liter coca cola (så det täcker steken)
1 gul lök
2 buljongtärningar (Leif tog 1 kalv & 1 grönsak)
1-2 msk soya efter smak
krossad eller grovt mald svartpeppar

Gör så här:

Bryn steken och lägg den sedan i en gjutjärnsgryta. Skär löken i klyftor och häll i grytan tillsammans med buljongen och svartpepparn. Häll över coca cola så att du täcker hela steken. Låt det koka i ca 2 timmar sedan är det dags att ta ut steken. 

Såsen:

 Sila skyn, red av med grädde och mjöl. Vill man ha en extra god sås så rör i lite socker efter smak, det lyfter hela såsen! 

Chiligelén gjorde jag för ett par veckor sedan och receptet på den hittar du här >