2.11.13

Mustig fisk & skaldjursgryta

Krämig & god fisk -och skaldjurssoppa!
Inspirerad av min vän Mita som jag besökte på Öland förra helgen så gav jag mig på att göra en värmande fisk- & skaldjursgryta. Lånade lite av Mitas recept, lite som jag hittat i en gammal Allas tidning och kombinerade med eget hitta på. Blev riktigt nöjd faktiskt.

För 4 portioner behöver du:

1 gul lök
1/2 purjolök
4-5 fasta potatisar (kan man skippa)
2-3 morötter
1 citron
2 msk smör
2 dl räkfond (eller 2 dl vatten + 1 fiskbuljongtärning)
4 dl vispgrädde
1/2 kg oskalade räkor
2 dl gröna ärtor
400  gram lax
400 gram musslor
Choko-Chili krydda (från The Spice Tree)
 Cayenne peppar
Chilipeppar
Vitpeppar
Flingsalt
Dill

Så här gjorde jag:

Skalade räkorna och kokade skalen i 6 dl vatten. Silade av och lät fonden koka ihop till  ca 2 dl koncentrerad räkfond.
2. Skalade och skar morötterna i fina stavar. Hackade den gula löken fint. Stekte morotsstavarna och löken mjuka i smör.
3. Rev citronskalet fint och strödde ner med morötterna och löken och lät steka med några minuter.
4. Tillsatte 2 dl räkfond samt hälften av grädden. 
5. Skalade och tärnade potatisen i ca 2 x 2 cm stora kuber och hällde ner i grytan.
6. Lät allt i grytan koka i ca 15 minuter under omrörning. Passade på att smaksätta med saften från en halv citron, salt, chili, cayenne peppar, vitpeppar och min favorit, Choco-Chili krydda från The Spice Trea.  
7. Ta av kastrullen och tillsätt laxen och ärtorna och låt koka i ca 5 min
8. Tillsätt den finhackade dillen, purjolöken, de skalade räkorna och musslorna och låt sjuda i ca 2 minuter.

Du kan servera grytan med sallad och eller något gott bröd.

Vi tog ett glas vitt (eller två) av det Chilenska vinet Cono Sur Bicicleta till. 
Underbart gott!