27.10.16

Havtornsmarmelad på här- & kär odlade bär!

Mitt recept på läcker ekologisk havtornsmarmelad gjord på egna havtorn i Halland


Äntligen gav mina havtornsbuskar en skörd med gyllene bär och jag kunde koka min egen havtornsmarmelad. Ett Halländskt guld kanske? 

Det här behövs:
225 g havtorn 225g syltsocker med pektin
en skvätt vatten efter tycke och smak


1. Lägg bären och socker i en kastrull
2. koka upp och låt sjuda 3-5 minuter, mosa bären lite med en gaffel
3. Sila av vätskan och mosa ur det sista ur bären. Skrapa av underkanten av silen också, där sitter det alltid lite kvar 
4. Häll upp i väl rengjorda burkar. Detta recept blir ca 4 dl marmelad.
Så här gjorde jag:
·    Skölj bären och plocka bort blad och skräp. Låt rinna av. Koka upp havtornen med vattnet ca 5 minuter tills de mjuknat. Tryck sönder bären lite lätt med en slev eller liknande mot kastrullkanten. Sila av vätskan i en annan kastrull och pressa bären i silen över kastrullen så att allt bärigt försvinner från kärnorna. Missa inte att skrapa av moset på undersidan av silen där det lätt fastnar.

Koka upp "mosvattnet" med syltsockret igen, tar någon minut. Under tiden kan du värma vatten i vattenkokaren och ta fram rena syltburkar som du desinficera med det heta vattnet. Häll av vattnet från burkarna efter någon minut och häll över havtornsmarmeladen i de varma burkarna. Sätt på locket direkt och låt svalna utomhus eller på köksbänken innan du placerar burkarna i kylskåpet. Räcker till ungefär två lagom stora syltburkar.

Jätte gott till tex en lagrad ost, skorpor, frukostmackan eller kanske till pannkakor och annat gott. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar