27.10.16

Havtornsmarmelad på här- & kär odlade bär!

Mitt recept på läcker ekologisk havtornsmarmelad gjord på egna havtorn i Halland


Äntligen gav mina havtornsbuskar en skörd med gyllene bär och jag kunde koka min egen havtornsmarmelad. Ett Halländskt guld kanske? 

Det här behövs:
225 g havtorn 225g syltsocker med pektin
en skvätt vatten efter tycke och smak


1. Lägg bären och socker i en kastrull
2. koka upp och låt sjuda 3-5 minuter, mosa bären lite med en gaffel
3. Sila av vätskan och mosa ur det sista ur bären. Skrapa av underkanten av silen också, där sitter det alltid lite kvar 
4. Häll upp i väl rengjorda burkar. Detta recept blir ca 4 dl marmelad.




Så här gjorde jag:
·    Skölj bären och plocka bort blad och skräp. Låt rinna av. Koka upp havtornen med vattnet ca 5 minuter tills de mjuknat. Tryck sönder bären lite lätt med en slev eller liknande mot kastrullkanten. Sila av vätskan i en annan kastrull och pressa bären i silen över kastrullen så att allt bärigt försvinner från kärnorna. Missa inte att skrapa av moset på undersidan av silen där det lätt fastnar.

Koka upp "mosvattnet" med syltsockret igen, tar någon minut. Under tiden kan du värma vatten i vattenkokaren och ta fram rena syltburkar som du desinficera med det heta vattnet. Häll av vattnet från burkarna efter någon minut och häll över havtornsmarmeladen i de varma burkarna. Sätt på locket direkt och låt svalna utomhus eller på köksbänken innan du placerar burkarna i kylskåpet. Räcker till ungefär två lagom stora syltburkar.

Jätte gott till tex en lagrad ost, skorpor, frukostmackan eller kanske till pannkakor och annat gott. 




Halländsk Fläderchampagne - recept på gott alkoholfritt bubbel!

Recept på äkta Halländsk Fläderchampagne
Fick förra året smaka fläderchampagne hos goda vänner och blev helt frälst. Drack så mycket av det goda bubblet att jag faktiskt fick ont i magen. Farligt gott med andra ord! 

Så, i år bestämde jag mig för att själv testa att göra detta  magiskt goda bubbel och vet ni vad, det blev hur bra och hur gott som helst.

Så här kommer recept på ett riktigt lyckat, alkoholfritt och gott äkta Halländskt Fläderchampagne. 

Recept Fläderchampagne

1 citron (eller 3-4 lime) 
ca 7-8 stora fullt utslagna klasar fläderblommor
2 msk äppelcidervinäger
4,5 liter vatten
8 dl strösocker

Så här gjorde jag:

Det finns hur många recept och goda råd som helst om man googlar men jag körde på min väns ganska enkla recept och gjorde så här.

Plocka fläderblommorna när de fullt utslagna och ordentligt mjöliga (det ska inte ha regnat på dem innan). Pressa citronen (eller limen) och skär skalet i fyra delar, lägg i en hink eller kruka. Sätt till alla övriga ingredienser. Du ska INTE skölja blommorna då det är det mjöliga pulvret som behövs för att det ska jäsa till bubblor. Koka vattnet och häll över alla ingredienserna. Låt stå med handduk över i ett dygn och rör om då och då. Sila sedan och häll upp på väl rengjorda flaskor. Fyll inte ända upp, trycket blir stort efter ett par dygn. Skruva åt korkarna ordentligt. Ställ flaskorna på en sval plats, gärna i en tät låda eller back och med handduk över om någon flaska skulle råka explodera.

Låt flaskorna stå i minst 3 veckor. Servera fläderchampagnen väl kyld!

Lycka till!