22.9.10

Ny Moxad...

Med "skav i halsen", frossa och sedan en tid besvär med både Ischiasnerven och mitt "Titssyndrom" bestämde jag mig för att det var dags för ett välbehövt besök till Andrum här i Vessigebro för att för första gången prova på Moxa behandling.

Mycket behagligt och absolut värmande!

Jag kan på en "lekmans vis" berätta lite om Moxa behandling men ser med längtan fram till att Ann på Andrum gör ett inlägg på sin hemsida med en mer djupgående beskrivning av denna metod!

Moxa stimulerar energiflöden i kroppen
Moxibustion (kallas för moxa) är liksom akupunktur och shiatsu (japansk akupressur) en urgammal och utbredd behandlingsteknik, en av metoderna i Koreansk handakupunktu, en värme behandling som lämpar sig för kroniska besvär eller invärtes kyla.

En form av komplementär medicin (förr kallad alternativ medicin). Genom att värma moxa kan man tillföra energi i de olika meridianerna i kroppen. Moxa används enskilt eller samband med shiatsu.
Moxa är gjort av asiatisk malört, en släkting till vår malört och till det allmänna gråbo.
Örten används i torkad form som en värmebehandling. Vid moxabränning värmer man upp huden över en akupunkt. Då moxan antänds alstras en speciell typ av värme, som lätt tas upp av vävnaden och verkar läkande. En behaglig värmekänsla uppstår.

Moxa stimulerar ki
Ki - livsenergin flödar hela tiden. När det finns blockeringar i nätverket, blir försvagat, drabbas av sjukdomar eller bara blir i obalans, då blir också Yin och Yang i oss disharmoniska och vi upplever sjukdom. Shiatsu och moxa kan då återupprätta balansen.

Moxa anses vara Yang och särskilt effektivt vid ledvärk och stelhet orsakad av fuktigt, råkallt klimat. Moxa fungerar bra vid trötthet, sömnbesvär, utmattning, frossa, vid olika typer av smärtor och värk i t.ex. huvud, muskler, leder, mage, dålig cirkulation, vid nedsatt immunförsvar och när man känner sig kall. Även bra mot stress och vid spänningstillstånd.

En annan aspekt som är viktig är att moxa och shiatsu är en av de i särklass mest biverkningsfria behandlingsmetoderna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar