31.3.10

Adrenalinkick på Varbergs Teater

Vilken adrenalinkick! I går kväll var jag inbjuden av den anrika Varbergs Föreläsningsförening att framföra min föreläsning - "Halländska på Ryska äventyr" i en helt fantastiskt lokal, nämligen Varbergs Teater.

Trots att föreläsningen började kl 19 var det en ordentlig kö som väntade i biljettkassan redan när jag kom kl 18.

Jag hade aldrig tidigare varit i Varbergs Teater, än mindre hållit föredrag i Varberg. Så otroligt vacker teater och vilken atmosfär. Det blev som en nostalgisk resa för mig, kändes som om jag kom "hem till den kulturella miljön" i St. Peterburg. Mysigt, magiskt och ro givande. Innan min föreläsning passade jag på att njuta av stämningen och ta några bilder av interiören allt medan åhörarna satte sig till rätta.

Varbergs Föreläsningsförening grundades 1897 och har sedan dess oavbrutet förmedlat kunskaper genom föreläsningar i Varberg och är den Föreläsnings Förening i Halland som har flest besökare, de snittar på ca 241 besökare per föreläsning. Inte illa med tanke på att Varbergs Teater endast har 315 platser!

Varbergs Teater är utrustad med mycket bra teknik och på plats var deras duktiga och hjälpsamma tekniker för att visa mig till rätta och få igång min teknik. Han och föreningens ordförande Lars Danielsson bjöd även på en kopp kaffe och intressant pratstund bakom kulisserna innan det var dags för mig att inta scenen.

Jag förstod att det skulle komma en del kända Varbergsprofiler då jag såg att före detta Kommunalrådet Åke Bendix med fru reserverat platser. Bra för adrenalinet!


Allt medan åhörarna satte sig till rätta i väntan på mitt föredrag visade jag ett rullande bildspel med bilder på kanaler, Palats, kultur, parker och andra kända platser i st. Petersburg. Och i bakgrunden hördes kända operastycken från "min" Ryska Opera CD "Mattinata" som jag producerat tillsammans med tenoren Sergey Braga. I år är det 10 år sedan den första skivan producerades och jag lät därför trycka en liten ny upplaga för att fira Mattinatas 10-års jubileum. Vad jag förstod var detta ett mycket uppskattat inslag av den väntande publiken.


Ordförande i Varbers Föreläsarförening Lars Danielsson (även han en känd Hallandsprofil - filosof, filmare, kåsör och fotograf) gjorde en oerhört fin presentation av mig.

Tack Lars, du fick mig verkligen att känna mig varmt välkommen!


Så var det dags för mitt föredrag och att få berätta om mina äventyr och mycket av det jag upplevt under mina 13 yrkesår i Ryssland - en världsmakt under stor förändring.


Jag inledde kvällens föreläsning i Varberg med en kort berättelse om hur det kom sig att jag som då 23-åring valde att söka äventyr i öst i stället som de flesta av mina vänner som for västerut. Vägen dit var inte kort och rak utan lång och mycket krokig...Men skam den som ger sig!

Det var en magisk och otroligt stark känsla att stå där på scen och blicka ut i mörkret. Där ute satt min hittills största och förmodligen mest erfarna publik.

Men det var helt fantastiska! Även de bjöd på sig själva och det blev många rungande skratt och ibland hördes det som "susningar" eller "åhhhhh" i publiken när jag plockade fram de mest dramatiska upplevelserna En riktig drömpublik!


60 minuter går fort när man trivs och efter att Lars tackat mig och inbjudit till frågestund kom många fram för att tacka, småprata och ta i hand. Även fd Kommunalrådet Åke Bendix stannade en bra stund för att ge uttryck för beröm och få svar på sina frågor.

Fick för första gången i mitt liv även skriva några autografer. Helt underbart!Ett stort och hjärtligt TACK till Varbergs Föreläsningsförening, ordförande Lars Danielsson och de underbara åhörarna som den härliga vårkvällen till trots kom till Varbergs Teater för att lyssna på mig!


1 kommentar:

  1. Hej Anna!
    Jag var en av dem som lyssnade på ditt föredrag. Nu är det ju några månader sedan, men jag kommer väl ihåg det. Så spännande det var att lyssna på dina öventyr i österled. Vi är ju inte så välmatade med sådant i Sverige. Tycker att det var mycket intressant och det tyckte nog alla andra i publiken också. Historien med maffiabossen fick oss att hålla andan av spänning. Tack för ett fint föredrag, och lycka till i Sverige också.
    Hälsningar
    Anita i Varberg

    SvaraRadera