31.3.11

Odla nypotatis i hink till midsommar!


Det är något speciellt med hemodlad nypotatis som man själv gräver ur den solvarma jorden till midsommar. Vi har gjorde det till en tradition att odla egna nypotatis i hink och nu ligger årets sättpotatisar på förgrodd i äggkartonger på det ljusa och varma badrumsgolvet! Liksom förra året blir det en otroligt god och tidig sort vid namn "Rocket".


Förgro om du vill ha tidig skörd
Om du vill skynda på skörden, förgro då potatisarna en eller ett par veckor. Lägg dem i en papplåda eller i äggkartonger och låt stå ljust (dock inte i solljus) i rumstemperatur. Efter en tid blir potatisarna gröna, vilket inte gör något när det gäller sättpotatisar, eftersom de inte ska ätas. När de små mulliga, gröna skotten blivit ca en halv centimeter är det dags att plantera ut dem, förutsatt att jorden har en temperatur av minst 8 grader.

Om du istället vill vänta på skörden till lite senare på sommaren, sätter du potatisen utan att först förgro den.

Odla midsommarpotatisen i kruka eller balja
Om du vill odla potatis på balkongen eller uteplatsen, använd då en stor dränerad kruka eller hink som inte släpper igenom ljuset och fyll med trädgårdsjord ca 10 cm. Sätt en eller flera förgrodda potatisar, beroende på hur stort kärlet är. Täck med jord så att potatisen täcks endast 5 cm. Ställ soligt och varmt och ta gärna in kärlet över natten. Vattna så att jorden är lagom fuktig. Fyll på med mer jord när blasten börjar komma upp. Fyll sedan på med mera jord i takt med att blas-ten växer, tills hela krukan eller hinken är fylld. Låt stå varmt och ljust, gärna i ett växthus eller mot en solig vägg, dock inte varmare än 30 grader. Ta helst in plantorna på natten.

Nysatta potatis 23 april 2010

Förra året satte jag mina potatisar i hink på badrumsgolvet med värmeslingor. Det blev rena drivhuseffekten! Blandade platjord med lite sand och lekakulor.

Den 30 april flyttade de ut!

Redan efter en vecka hade blasten kommit upp så pass att de fick flytta ut på terrassen. Nätterna skyddade jag dem ibland med en filt för de tål ju inte frost...Filten skyddar dem även mot "toanödiga katter" :)

Den 23:e maj hade de blivit så HÄR stora och knopparna var på väg!

Dags för skörd!

Midsommarhelgen var det med stor spänning dags för årets första skörd av vår hemodlade potatis i hink och Moa fick hedersuppdraget att "plundra" första hinken. Skörden var över förväntan. Knölarna var precis lagom stora, riktigt rena och dottern Moa rullade dem i gräset och åt dem råa, mums så gott! Mycket färskare nypotatis än så kan man knappast få :)

Sedan inmundigade vi sill, nubbe och nypotatis på terrassen där även rädisor, gräslöken och flädersaften var hemproducerat! Vilken underbar dag!

3 kommentarer:

  1. Fantastiskt, då får jag starta med förgroingen :)

    SvaraRadera
  2. Toppen Mia, kommer ihåg att du lär dig inspireras redan förra våren och då sa att du skulle testa. Lycka till! Kram

    SvaraRadera
  3. Jag får önska dig, kärleken och kidsen en skön helg med hopp om att solen ska skina!

    SvaraRadera