Förutom ett par burkar körsbärssylt med choklad och ett par burkar med syltade körsbär så räckte våra hemodlade bigarråer även till en stor flaska hemgjord körsbärslikör. Det är faktiskt barnsligt enkelt att göra (tar ca 15 minuter) och ett underbart smakminne från sommaren att plocka fram under årets mörka månader.
Det här behöver du:
500 gram körsbär
3 dl socker
0,5 dl vatten
75 cl okryddat brännvin, 36 %
Och så här gör du:
Skölj och kärna ur bären. Varva sedan bär och socker i en 1 liters glasburk eller flaska med bred hals. Häll på brännvinet och sätt på locket/korken. Ställ nu burken/flaskan svalt och mörkt i ca 4 månader. Kom ihåg att vända på burken/flaskan dagligen den första veckan tills dess att allt sockret har löst sig. När likören dragit klart är det dags att filtrera den genom ett melittafilter och sedan kan du hälla upp din hemmagjorda likör på flaskor. Du kan lagra den längre om du vill, den blir bara godare och godare ju längre den får stå.
Bären kan du ta tillvara på och tex servera ihop med glass!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar