3 dygn kvar till Midsommar och jag har stått ute på altanen i kväll och kryddat Midsommarsnapsen. Det blev fyra olika "blends by Åxman" i år. De ser ljuvligt goda ut men hur de verkligen smakar vet vi först till helgen. Vill du själv prova så är recepten här.
Jordgubb- & rabarbersnaps
10 gr rabarber
1/2 vaniljstång
0,5 dl hackade jordgubbar
2 krm muscovadsocker eller råsocker
70 cl okryddat brännvin
Gör så här:
1. Ta undan
cirka 1 dl okryddat brännvin.
2. Skär
rabarbern i småbitar. Skåra vaniljstången och klipp den i bitar. Blanda ner
jordgubbar, rabarber, vanilj och råsocker i resten av spriten. Låt stå i två
dygn. Skaka om ordentligt då och då.
3. Filtrera
genom kaffefilter. Stick hål i botten på filtret efter ett tag med en tunn
strumpsticka eller liknande, så rinner spriten igenom fortare.
4. Håll
tillbaka drycken i flaskan och fyll upp den sparade spriten
Anissnaps med smak av citron & mynta
50
cl okryddat brännvin (jag använde vodka)
0,5 citron (endast skal)
Skal från en liten rabarberstjälk
1 stjärnanis
2 kvistar mynta
Gör så här:
Lägg i citronskal, skal från rabarber, en stjärnanis och mynta i en glasflaska. Häll på vodka och låt stå kallt i 1-2 dagar.
0,5 citron (endast skal)
Skal från en liten rabarberstjälk
1 stjärnanis
2 kvistar mynta
Gör så här:
Lägg i citronskal, skal från rabarber, en stjärnanis och mynta i en glasflaska. Häll på vodka och låt stå kallt i 1-2 dagar.
"Funkar till allt snaps"
2 msk hel fänkål
1/2 msk hel anis
1/2 tsk honung
70 cl okryddat brännvin
Gör så här:
Lägg ner fänkål, kummin och anis i en flaska med sprit och skruva på korken.
Skaka flaskan några gånger en gång i halvtimmen så kryddorna blandas.
Efter ca 2 timmar silas kryddorna bort och den kryddade spriten filtreras genom ett kaffefilter.
Denna filtrering är viktig eftersom den samlar upp småbitar från anisfröet.
Får spriten stå längre kommer annars anisen att helt ta över smaken.
Efter filtreringen tillsätts honung. Efter det honungen löst sig (vänd på flaskan ibland går det fortare) är drycken klar att drickas.
En relativt mild snaps lämplig till all mat, påminner lite om Skåneakvavit.
1/2 msk hel anis
1/2 tsk honung
70 cl okryddat brännvin
Gör så här:
Lägg ner fänkål, kummin och anis i en flaska med sprit och skruva på korken.
Skaka flaskan några gånger en gång i halvtimmen så kryddorna blandas.
Efter ca 2 timmar silas kryddorna bort och den kryddade spriten filtreras genom ett kaffefilter.
Denna filtrering är viktig eftersom den samlar upp småbitar från anisfröet.
Får spriten stå längre kommer annars anisen att helt ta över smaken.
Efter filtreringen tillsätts honung. Efter det honungen löst sig (vänd på flaskan ibland går det fortare) är drycken klar att drickas.
En relativt mild snaps lämplig till all mat, påminner lite om Skåneakvavit.
Rosmarin, timjan och lime
(Till lamm, sallad och rätter med tomat, örter och
vitlök)
Liksom alla de här recepten är detta brännvin godast färskt. Om du vill spara det så sila snapsen genom ett fuktat kaffefilter som tar bort kryddorna.
Förvaras mörkt och svalt.
350 ml okryddat brännvin
2 kvistar färsk rosmarin
1 halv kruka färsk timjan
1 lime (citron går också bra)
1 tsk flytande honung
Gör så här:
Häll över brännvinet i ett annat kärl. Skala
limefrukten i en ”spiral” eller skär i strimlor så att bara den gröna delen av
skalet kommer med.
Stoppa ned limeskal och örter i brännvinsbuteljen och
häll i honungen. Fyll på med brännvin och skaka om.
Låt stå mörkt ett par timmar eller över natten.
Servera med kryddorna kvar i buteljen.
En snaps som passar perfekt till midsommar. Fruktig
och somrig till midsommarmaten.
Skål & trevlig Midsommar!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar