13.3.10

BBQ premiär med scampi...

I veckan bestämde vi oss för att dra igång grillsäsongen i helgen om vädret tillät, så i går åkte scampin i marinaden och jag gjorde en liten soldans och gissa vad? Så fort morgondimman skingrat sig så kom solen och den stannade hela dagen. Vi har planterat vårblomster på trappen och på uteplatsen och sedan hjälptes vi åt att förbereda inför årets grillpremiär. Moa trädde scampis på grillpinnar, jag gjorde het mangosalsa, Leif njöt en singel malt och årets första "utecigarr" och sonen Niklas fick hedersuppdraget att bära upp grillen från källaren. Ett glas whiskey och en cigarr senare var det så dags för grillmästaren att dra igång grillen. Vilken underbar känsla!
Recept på scampimarinad:

Scampin har fått dra hela natten i en marinad gjord på olivolja, hackad vitlök, hemodlad chili, rivet limeskal, riven ingefära, röd paprika, korianderblad, salt, lite råsocker och galanga.


Galanga Alpinia galanga
Växten kallas också för Galangal och Laos. Den odlas i hela Sydostasien, främst i Thailand. Man använder rotstammen av plantan som blir ungefär 1 meter lång.

Roten innehåller två ämnen med stark smak, galangol och alpinol, de ger galangaroten dess typiska smak. Växtroten som också kallas för Siam-ingefära ingår i en del curryblandningar istället för ingefära.

Man skrapar skalet och finriver roten eller pressar den genom en vitlökspress på samma sätt som man gör med färsk ingefära. Galangaroten är mycket god i grytor, fisk- och skaldjursrätter, med kött eller grönsaker. Importeras från Thailand året runt.

Recept på het mangosalsa:


Tärna en mogen mango, hackaröd chili, rödlök & salladslök, pressa lime, hacka färsk koriander, ringla över olivolja och krydda efter smak med salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar