1.6.10

En nyttig växt...

Nu fylls ängar, hagar och trädgårdar av dessa ludna "små" bollar och jag har för länge sedan gett upp kampen mot dem och tycker numera att de är vackra! Där till är de nyttiga.

De unga bladen passar utmärkt i sallader eller som jag senast hörde - bräsera bladen med lite grönsaksbuljong och servera med stekt fläskkotlett...tipset kommer direkt från kökschefen på Aqvavit i New York.
Eller varför inte göra maskrossirap? kan användas till pannkakor, på rostat bröd eller i brödbak. Har tom hör att den kan användas i pepparkaksbaket!

Maskrosen är omsjungen i Carl Antons visa "Om maskros och tjärdoft" med en första strof som möjligen givit maskrosen ett något bättre rykte:

"Jag lät alla mina maskrosor finnas,
fast jag vet att dom kallas ogräs och bör rotas ut.

Men det är så skönt att sitta och minnas,
små solar i gräset när sommarn är slut..."

Maskrossirap
1 liter maskrosblommor
½ liter vatten
Koka tills blommorna sjunkit ihop. Sila i bärsil. Kläm gärna ur all vätska ur blommorna.
Häll vätskan i en kastrull och reducera till ca. 3 dl. Blanda i 5 dl råsocker eller honung.
Sjud på svag värme utan lock tills den har en sirapsliknande konsistens, om det behövs.
Förvara o glasburkar i kylskåp.
Effektivt mot hosta.

Maskrosvin
Det här vinet är rensande, lätt urindrivande och fungerar aptitretande.
_ 4 liter kokande vatten
_ 2 liter maskrosblommor, ta bort alla gröna delar
_ 1,5 kg socker
_ 125 g russin
_ Lite ingefära
_ Skalet av en citron
_ 15-25 g jäst
_ En bit vitt bröd
Häll det kokande vattnet över blommorna, rör om, täck över och låt stå i 3 dagar. Sila. Tillsätt de andra ingredienserna till den silade drycken, koka upp, rör om väl och låt svalna till
kroppstemperatur. Bred jästen på brödet och tillsätt det. Täck över och låt stå några dagar för
att jäsa. Sila och häll över i en dunk. Vinet kommer att vara klart om två månader.

På hemsidan "Hälsa och livskraft från naturen" – hittar ni många andra spännande naturrecept.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar