Idag silade jag de två satserna med fläder- & vaniljsaft som jag satte i söndags och satte två nya satser. Den här gången smaksatte jag med Halländska jordgubbar!
En del av saften kommer jag att göra fläderblombalsamvinäger på, riktigt gott till allt från sallad till frukt! Men en del kommer jag att ge bort till vänner och långväga gäster.
Fläderblombalsamvinäger
Blanda 1 del outspädd fläderblomssaft med 2 delar vitbalsamvinäger.
Recept fläderblomssaft med jordgubb:
25 klasar fläderblommer
2 liter jordgubbar (mosas)
4 kg socker
100 gr citronsyra
4,5 liter vatten
4 citroner
Gör så här:
1. Klipp bort de gröna stjälkarna och tvätta citronerna (jag skalar dem, vill inte riskera besk smak) och skiva dem tunt.
2. Mosa jordgubbarna och varva med fläder, citron och socker i en stor hink.
3. Koka vatten och tillsätt citronsyra och rör om, häll sedan vattnet i hinken med övriga ingridienser.
4. Låt stå kallt i ca 4-5 dagar. Rör om då och då.
5. Sila och häll upp på väl rengjorda flaskor.
Jag rekommenderar att man förvarar saften på mörka flaskor och kallt. Vill man ha saft en längre tid kan man med fördel frysa in den i burkar/flaskor eller tillsätta 3 kryddmått Atamon.
En del av saften kommer jag att göra fläderblombalsamvinäger på, riktigt gott till allt från sallad till frukt! Men en del kommer jag att ge bort till vänner och långväga gäster.
Fläderblombalsamvinäger
Blanda 1 del outspädd fläderblomssaft med 2 delar vitbalsamvinäger.
Recept fläderblomssaft med jordgubb:
25 klasar fläderblommer
2 liter jordgubbar (mosas)
4 kg socker
100 gr citronsyra
4,5 liter vatten
4 citroner
Gör så här:
1. Klipp bort de gröna stjälkarna och tvätta citronerna (jag skalar dem, vill inte riskera besk smak) och skiva dem tunt.
2. Mosa jordgubbarna och varva med fläder, citron och socker i en stor hink.
3. Koka vatten och tillsätt citronsyra och rör om, häll sedan vattnet i hinken med övriga ingridienser.
4. Låt stå kallt i ca 4-5 dagar. Rör om då och då.
5. Sila och häll upp på väl rengjorda flaskor.
Jag rekommenderar att man förvarar saften på mörka flaskor och kallt. Vill man ha saft en längre tid kan man med fördel frysa in den i burkar/flaskor eller tillsätta 3 kryddmått Atamon.
Anna, nu måste jag erkänna att jag blev lite förvirrad.. Var blev jordgubbarna av, och var kom citronerna ifrån? :-)
SvaraRaderaMåste även passa på säga: Vilka fantastiska bilder!!! Smakar saften ens en bråkdel så bra så vill jag ha, MASSOR!!
Så snälla, ge oss receptet på jorgubbsvarianten också så skall jag genast springa ut och plocka fläder!
Stor kram /Tina på Bjällbo
Vackert så jag blir tårögd!
SvaraRaderaJag får önska dig en skön helg!
Tack för goda tips, min saft står i kylrummet och drar, men utan annat än blommor, socker och citronsyra. Jag borde variera lite förstår jag, speciellt den med jordgubbar låter extra spännande. Vinäger är gott, jag brukar köpa den med fikon, lite sursöt, så den här blir säkert minst lika god.
SvaraRadera