Ville prova på att göra päronmarmelad men då vårt päronträd fortfarande envisas med att inte bära frukt fick jag "palla" päron hos snälla grannen Gun. Resultatet blev över förväntningar. Till och med min snälla make Leif gav mig ett långt "Mmmmmmm" när han fick provsmaka, och det hör inte till vanligheterna (att han säger Mmmmm alltså).
Receptet kommer här:
1,5 kg päron
2 st citroner
10 dl syltsocker
1 tsk riven ingefära
100 gr valnötter
Gör så här:
Skölj citronerna noga. Riv skalet och pressa ur saften. Skala, kärna ur
och skär päronen i mindre bitar. Sjud päron, citronsaft och citronskal
under lock ca 20 minuter. Tillsätt socker och rör tills det smält. Koka
upp igen och koka kraftigt ca 15 minuter utan lock. Rör ner grovhackade
valnötter och ingefära när 5 minuter återstår av koktiden. Gör
geléprovet(se nedan). Skumma. Låt marmeladen vila ca 15 minuter, rör då
och då. Häll upp på rena, varma burkar. Sätt på lock och förvara i
kylen.
Geléprovet:
Kyl ett tefat i frysen. Ös upp lite av den heta saften på
fatet och gör en ränna med en sked. Om geléet inte flyter ihop igen är
det färdigkokt. Koka annars 3-5 minuter till . Marmeladen kan behöva stå
till sig ett par dagar för att stelna. Även geléet kan behöva 2-3 dygn
innan det stelnar. Om det fortfarande är för löst kan det kokas om och
stadgas med extra pektin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar