27.3.10

Goda knölar...

Så var årets sättpotatisar inhandlade och ligger nu på förgrodd lite här och där som tex. i skålen med påskfjädrar... Älskar nypotatis till midsommar och odlar potatis i hinkar. I år blir det "Rocket", en tidig och bra sort liksom Minerva, Maria medan Pentland Javelin och Ukama är medeltidiga. King Edward, mandelpotatis och Matilda är bra sena sorter. Dit hör också två nykomlingar på potatismarknaden - Rosamunda och Asterix, båda med rödaktigt skal.

Förgro om du vill ha tidig skörd
Om du vill skynda på skörden, förgro då potatisarna en eller ett par veckor. Lägg dem i en papplåda eller i äggkartonger och låt stå ljust (dock inte i solljus) i rumstemperatur. Efter en tid blir potatisarna gröna, vilket inte gör något när det gäller sättpotatisar, eftersom de inte ska ätas. När de små mulliga, gröna skotten blivit ca en halv centimeter är det dags att plantera ut dem, förutsatt att jorden har en temperatur av minst 8 grader.

Om du istället vill vänta på skörden till lite senare på sommaren, sätter du potatisen utan att först förgro den.

Odla midsommarpotatisen i kruka eller balja
Om du vill odla potatis på balkongen eller uteplatsen, använd då en stor dränerad kruka eller hink som inte släpper igenom ljuset och fyll med trädgårdsjord ca 10 cm. Sätt en eller flera förgrodda potatisar, beroende på hur stort kärlet är. Täck med jord så att potatisen täcks endast 5 cm. Ställ soligt och varmt och ta gärna in kärlet över natten. Vattna så att jorden är lagom fuktig. Fyll på med mer jord när blasten börjar komma upp. Fyll sedan på med mera jord i takt med att blas-ten växer, tills hela krukan eller hinken är fylld. Låt stå varmt och ljust, gärna i ett växthus eller mot en solig vägg, dock inte varmare än 30 grader. Ta helst in plantorna på natten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar