20.8.10

Goda tilltugg till kräftorna...

I år överraskade vi gästerna med flera läckra tilltugg på kräftfesten. Hemmagjord laxost, kräftcrostinis med ärtcrème och små kantarell och kräft pajer...

SMÅ KANTARELL OCH KRÄFTPAJER - 8 stycken



Pajdeg:
2 dl vetemjöl
1 dl riven Västerbottenost
50 gr smör
1 1/2 msk vatten
8 mazarinformar i aluminium

Fyllning:
2 salladslökar
50 gr kantareller (gärna mer)
1 msh smör
8 kräftstjärtar
1 msh hackad dill
1 stort ägg
1 dl grädde
1 msh kräftbuljong

Decoration:
Rucolasalad, dill, kräft eller räk stjärtar

1. Arbeta ihop vetemjöl, ost och smör. Tillsätt vatten och bearbeta till en degboll.
2. Kavla ut degen på mjölat bord och tryck ut 8 runda degkakor med tex en tekopp (måste vara ca dubbelt så stor som diametern på mazarinformen). Tryck ut degen i pajformarna och ställ dem kallt i kylen i ca 15 minuter.
3. Skiva och stek kantareller och lök tills de fått fin färg. Fördela i formarna. Hacka kräftstjärtar och lägg ovanpå kantarellerna tillsammans med dill.
4. Vispa ihop ägg, grädde, kräftbuljong och skeda över fyllningen i formarna. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. När pajerna svalnat något kan du dekorera dem.
Rulla ut degen till en rulle och skär i 8 bitar som du sedan rullar i mjölbitar

Hemmagjord laxost serverad på knäckebröd.

LAXOST - 6 personer

3 dl crème fraiche
1 dl hackad kallrökt lax
1,5 dl riven västerbottenost
salt & peppar

Rör ihop laxen och osten, till sist rör ner crème fraichen. Smaka av med salt & peppar och ställ kallt. Vill du piffa till lite extra så kan du som jag dekorera med tex. räk- eller kräftstjärt och något grönt!


KRÄFTCROSTINIS MED ÄRTCRÈME - 12 stycken

1/2 baguette
rapsolja

Créme:
ca 23 dl frysta gröna ärtor
100 gr Philadelphiaost
1 dl vispad créme fraiche
1 msk majonnäs
1 krm chili explosion (eller hackad chili)
salt, peppar

Dekoration:
12 kräftstjärtar eller som jag valt, chili och limemarinerad scampi
bladpersilja eller dill

1. Skär baguetterna i ca 1 cm tjocka skivor, gärna på snedden. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Pensla skivorna med rapsolja och rosta dem i mitten av ugnen i 200 grader tills de får fin färg, ca 10 minuter.
2. Ärterna ska kokas i lättsaltat vatten i ca 2 minuter. Häll av ärtorna och spola med kallt vatten och låt dem rinna av ordentligt i en sil.
3. Mixa försiktigt Philadelphiaosten och ärtorna till en slät crème och rör ner majonäsen. Smaka av med chili, salt och peppar.
4. Lägg cemencrostinin och dekorera med kräftor (eller som här med scampi), persilja och krondill.


Vill du servera snapsen i en vacker och praktisk isskål finns det tips på hur man hör den HÄR


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar