21.11.09

November i Halland = dystert & grått. Dags att minnas...

Halland i november har inte mycket färg men dock flera nyanser av grått, mörkgrått, ljusgrått, bara grått också regn & dis så klart!Träden har tappat de flesta löven och ljuset lyser med sin frånvaro. Det är råkallt och regn, regn, regn...
Det är nog den tråkigaste månaden på året, så dags att plocka fram ljusa minnen från året som gått.
Vad går väl upp emot när de första vårtecknen letar sig upp genom snön, som de här snödropparna som kameran fångade i februari.
Varje sommar säger jag att nu räcker det med vårlökar, jag ska inte köpa fler nu. Men när hösten kommer kan man bara inte låta bli att frossa i alla dessa underbara lökar. Krokusar är en favorit som jag till familjens stora förtret petat ner nästan över allt i gräsmattan. När det tittar upp på våren blir jag "blomster polis" och vakar som en hök över varje liten blomma. Min sambo tycker nästan jag går till överdrift när jag sätter upp små pinnar och tråd runt de mest utsatta stackarna....
En och annan vårpromenad i skogen barkom huset blir det också och vad slår känslan av att gosa mot kinden med de första ulliga knopparna från vide...Det är lycka det!

Vår dotter är en äkta "mys ryttare". Hon tycker bara om att rida när det är vackert väder och hon kan njuta med alla sinnen. Så, när snön har smält och vårsolen tittar fram är det dags att "damma av" ridkläderna och ta sig till stallet. Hon rider oftast med grantjejen Parama på Sörby naturhälsogård. De har 3 ljuvliga fjordingar och det finns gott om ridstigar och öppna marker i landskapet runt gården. Så bär det iväg på årets första vår rytt och jag traskar med och tar in vart enda doft och ljudet av skogen som vaknar till liv efter vinterdvalan. Det är verkligen något magiskt med att gå i skogen när vårljuset silar ner mellan granarna.
Inte långt från vårt hus ligger det en stor ek kulle och hit kommer vi varje vår när vitsipporna slår ut. Vi packar picknick korgen och ger oss iväg. Det är en liten bit att promenera över åkrar men det är värt vart enda steg.
Också plockar vi fångvis med vitsippor som vi tar med hem och delar med oss av till grannar, släkt och vänner. En och annan rot har det också följt med genom åren och dem har jag planterat bakom huset nedanför rhododendron buskaget och nu sprider de sig och sträcker ut sig som en matta av vita blommor.
Nästan som taget ur filmen med Ronja Rövardotter som springer i vitsippsskogen och vrålar sitt vår tjut! Det är väl ungefär så här man känner det när man äntligen kan hänga undan vinterkappan och få lägga sig på rygg i backen och "lapa sol". Den här bilden bjuder jag på för jag tycker den är så härlig!!! Vi borde nog alla stanna upp lite oftare och göra lite "barnsliga" saker.

Så är det dags för lön blomningen, till många allergikers stora förtret men vackert är det! Och det drar till sig en otrolig mängd bin, man hör på långt håll hur det surrar. Vi har några lönnar bakom huset och jag jag älskar att sitta på verandan och lyssna på bina...


De amerikanska blåbären går också i blom i samma veva. Mycket jobb för bina som ska pollinera alla dessa små blommor så att vi på sensommaren ska få njuta av bären. Jag har aldrig sätt så mycket blommer för att inte tala om bär som vi fick i år. Det måste ha varit flera hundra bär per planta och barnen kunde äta fil med färska bär varje morgon i nästan en månad.

Lilltjejen Moa älskar allt vad småkryp heter. Hon samlar på maskar, sniglar, skalbaggar, gråsuggor, tja allt som kryper, kräl och surrar som den här humlan hon lyckats fånga i sin burk. Humlan fick senare friheten tillbaka och surrade glatt iväg i bland vitsipporna.

När studsmattan åker fram (åker och åker förresten, enligt min sambo är det förknippat med en hel del jobb och en eller annan öl brukar det också bli..) Då är det vår! Vi brukar ta fram en massa kuddar, filtar och täcken och lägga oss på studsmattan någon stjärnklar aprilnatt för att titta på stjärntecken och har man tur kan man även få se ett eller annat stjärnfall.

Vår familj har en årlig tradition. Runt den 1:a maj åker vi alltid på tur i Åkulla bokskogar. Boken är så fiffigt konstruerad att det är dygnets ljustimmar som styr när bladen spricker ut och inte temperaturen för årstiden. Därför är det alltid lika magiskt vackert att skåda den skira grönskan i bokskogarna runt den 1:a maj. Turen i bokskogen avslutar vi på Sveriges mesta fårfarm, Öströö fårfarm. Den moderna fårfarmen drivs sedan 1987 av paret Kristian och Jeanette Carlsson. På gården och dess ägor stormtrivs ca 550 tackor av rasen gotlandsfår. Här kan man åka på fårsafari, en kul och lärorik upplevelse för alla åldrar. Kristian är en karismatisk och rolig guide som har mycket att berätta och med på turen är alltid någon av gårdens vallhundar. Här bor även en besättning highland cattle. Dessa coola och till synes oberörda lurviga djur smakar därtill föträffligt gott på grillen. Rekommenderas varmt!


När safarituren är slut kanman slå sig ner i café fårhagen och bara njuta av naturen, fågelsång och den goda maten. Här serveras allt i riktiga korgar med rutig duk, precis som man förväntar sig på en picknick. Det har hänt att vädret bjudit på regn och rusk men då kan man krypa in i den underbara brännvinskällaren. Öströö fårfarm har hela kedjan från ett ekologiskt lantbruk med fåruppfödning med ett eget slakteri till förädling, försäljning och café med restaurang. Även hantverk med fårskinn som fokus finns på gården.

För barnen finns det en hage med dilamm som man får gå in och kjela med! Jag kan verkligen rekommendera er att ta en sväng runt Åkulla bokskogar och avsluta med ett besök på Öströö fårfarm runt den 1:a maj varje år. Och har du inte lust att vänta tills dess tycker jag att ni ska besöka Öströö fårfarms fina hemsida och läsa på om allt trevligt som händer där nu före jul.

2 kommentarer:

  1. Hej och godmorgon Anna! Vilka underbara bilder och vilken mysig blogg du har. Blir så glad av bilderna speciellt när vi har vår gråa filt över oss. När gästerna äter frukost brukar jag surfa runt lite och tittar gärna på din blogg. Kram Gunnel
    P.s tack för att du länkar till Gällareds B&B

    SvaraRadera
  2. Hej Anna, kika in hos mig, du har något att hämta....
    Kram Jenny

    SvaraRadera