22.12.09

Magi och massor av kyssar...

Nu är misteln på plats och första pussen redan skördad! Att kyssas under en mistel vid juletid var för länge sedan ett sätt att skydda sig mot att leva ett helt liv som ogift. Dagens singlar är kanske inte är lika benägna att tro på denna bröllopsmyt, men traditionen har fått ett uppsving på senare år. Ettikett: En man skall plocka ett bär när han kysst en kvinna under misteln. När det sista bäret är plockat är magin borta och det är färdigkysst under misteln…
Misteln är grön året om och därför ansåg de keltiska druiderna att den hade övernaturliga egenskaper och betraktades som helig, särskilt om misteln växte på ek. Den skördades på ett speciellt sätt för att inte förlora sin magiska kraft. Förr hade misteln en viktig roll inom magin. Den ansågs skänka liv och fertilitet, skydda mot gifter och vara sexuellt upphetsande. I den nordiska gudasagan är misteln känd som den pil som Loke lurade Höder att skjuta Balder med. Misteln antogs ha magiska egenskaper och skyddade mot övernaturliga makter som var extra aktiva vid jultiden. Att mistlar ofta hängts upp i dörrar, framför allt vid jul, kan vara ett minne av att de under medeltiden ansågs hålla häxor och spöken borta. Att kyssas under misteln är först funnet i samband med den grekiska festivalen – Saturnalia – och senare med primitiva bröllopsriter. I Skandinavien var misteln också en fredssymbol.
När kristendomen kom förbjöds många hedniska traditioner och misteln bannlystes. Inte förrän under den Viktorianska tiden fick seden en renässans, och har därefter åter spridits över världen. Idag anses misteln ge lycka och välsignelse om man fäster den i taket eller ovan en dörr i juletid. Det är tillåtet att kyssa den person som råkar befinna sig under den. Man kan odla egna mistlar genom att ta mogna bär och klistra dem på ett lövträd (lättast är lind och aplar) t.ex. på undersidan av en gren (för att inte fåglarna skall ta dem). Misteln är fridlyst och att ta frön från importerad mistel är en chansning. Ta bären innan de torkat ihop och kläm fast fröerna mot kvisten. Det är ingen risk att trädet skadas.
Så vill du liksom jag gå en lycklig jul till mötes med massor av pussar, då är det hög tid att införskaffa och hänga din mistel!

1 kommentar:

  1. Tack för fin kommentar. Vilken ljuvlig mistel ni fått upp..
    Härligt att snön äntligen kommit, hoppas den stannar ett tag...
    Hoppas ni får en underbart härlig jul.
    Kram...

    SvaraRadera