30.1.10

Utflykt vid Sumpafallen...

Minus 13 grader och solen sken från klarblå himel. Jag var ledig både från hotellet och min egen firma så packade ryggsäcken och tog med familjen på ännu en utflykt i Halland. Färden gick mot Ullared, närmare bestämt det vackra naturreservatet Sumpafallen. Vi brukar åka hit ett par gånger om året och bara vara.
Sumpafallen är avsatt som naturreservat för att bibehålla en vacker forssträcka i Högvadsån med omgivande lövskog och betesmarker med såväl natur- och kulturvärden som värden för friluftslivet.

Till min förvåning var naturen idag helt orörd, inte ett spår av varken människor eller djur i snön och det var så tyst... Jag tog så många bra naturbilder att det var svårt att välja ut några få till bloggen, kanske jag får göra ett specialinlägg med bara naturbilder framöver.

Moa hade med sig vännen Ella och de gick på upptäcksfärd längs med Högvardsån och hittade massor av istappar.
Förutom Högvadsåns forsar och fall omfattar naturreservatet också en variation av naturtyper som alsumpskog, hedekskog, betad hagmark och bergbranter. En stor del av reservatet betas vilket skapar öppenhet och mångfald. I området finns en rik flora med örter som gullpudra, blåsippa, kärrfibbla, bäckbräsma och ormbär. Men det ser man så klart inte så här års!

I anslutning till gammal ekskog med inslag av hassel och en frodig allund i reservatets västra del finns källor och källflöden som utgör ett av Hallands finaste källområden.
Om ni någon gång är i Halland och i trakterna runt Falkenberg eller Ullared så passa gärna på och besök dalgång där naturreservatet Sumpafallen ligger. Här kan man vandra på promenadstigar längs den forsande ån, det finns ett vedskjul och på ett par ställen finns iordningsställda grillplatser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar