27.2.10

Maselnitsa...

Inspirerad av fredagens "maselnitsa" middag hos Ukrainska Lisa med familj bestämde jag mig för att göra mars månad till en riktig renings kur. Äta och dricka nyttigt, meditera, motionera och komma i harmoni.

Maselnitsa (smörveckan) är en Rysk tradition och det finns två aspekter av den. Dels den "hedniska" där man firar solens återkomst, en stor solfest helt enkelt. Å andra sidan den enligt den kristna tron är maslenitsa den sista veckan innan den stora fastan. Under maslenitsa-veckan är kött redan förbjudet för ortodoxa kristna och under fastan som följer får man inte ätakött, fisk, mejeri eller ägg produkter.
Det är även förbjudet att roa sig, ha fest, dansa eller på annat vis störa det spirituella livet. Därför är maselnitsan en sista chans att äta och dricka gott, umgås och göra sådant som inte är passande under den mer stilla, nyktra och introspektiva fasteperioden som varar i sju veckor fram till den ortodoxa påsken.
Festligheterna förbereds i veckor innan och veckan innan påskfastan exploderar gator, torg och parker av glädje. Man festar, åker kälke, sjunger och dansar och barnen bygger snöfästningar, åker skridskor och har snöbollskrig.
Hästarna pryds med vackra band och bjällror och man åker Trojka (trespann), i parkerna tänder man stora bål och på sina ställen bränner man Tjutjelo (halmdockor) som symboliserar vintern. Det är en stor folkfest och man äter mängder av ryska plättar (blinier) som starkt förknippas med maselnitsa då de symboliserar solen.
Det förekommer till och med platser dit man kan gå för att slåss för att få ge utlopp för sin ilska och frustrationer. Tänk att ena dagen "puckla" på sin arbetsgivare eller granne i det offentliga för att sedan säga "gud förlåter", ta en vodka också är allt som vanligt igen!

Veckan avslutas med fastlagssöndagen då man ber vänner och bekanta om förlåtelse om man sårat dem på något sätt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar